• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ήρθε η κρίσιμη ώρα του Eurogroup: Τι θα ζητήσει ο Χ.Σταϊκούρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήρθε η κρίσιμη ώρα του Eurogroup: Τι θα ζητήσει ο Χ.Σταϊκούρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Ελσίνκι θα λάβει χώρα το πολυαναμενόμενο Eurogroup,

όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τον Μάριο Σεντένο, τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Στις συναντήσεις αυτές, αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και να θέσει θέμα ταχύτερης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ.

Σήμερα το μεσημέρι, έγινε μια πρόβα για το Eurogroup, καθώς συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στη συνεδρίαση αυτή, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για να πωληθεί το 30%, που κατέχει το Δημόσιο, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος«, μέσω ενός διαγωνισμού που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, δήλωσε πως στο Eurogroup της Παρασκεύης θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα, για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

«Στόχος μου είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορεί να δανείζεται ακόμα πιο χαμηλά. Και ναι, είναι πρόθεση μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής και πιστεύω ότι θα έχει θετική ανταπόκριση και πολύ γρήγορα θα μπορούμε να αποπληρώσουμε δάνεια τα οποία, έχουν επιτόκιο 5,16% αν δεν κάνω λάθος, όταν μπορούμε σήμερα να δανειζόμαστε με πολύ κάτω από 2%. Θα γλυτώσουμε γύρω στα 75 εκατομμύρια ετησίως, μόνο και μόνο από αυτή μας την παρέμβαση», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την προετοιμασία της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη έτοιμες δυο επιστολές για το αίτημα της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Μια εξ αυτών απευθύνεται προς το Eurogroup και η δεύτερη προς το ESM.

Στη συνεδρίαση, Η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματα της 11ης μεταμνημονιακής αποστολής εποπτείας στην Ιρλανδία, ενώ θα γίνει επίσης συζήτηση για την ανάπτυξη. Τέλος ο Μάριο Σεντένο, θα ενημερώσει το Eurogroup για τα συμπεράσματα της συνάντησης των G7.

(φώτο: Eurokinissi)