Όλα ανοιχτά για τον χρόνο των εκλογών – Τα σχέδια του Μαξίμου με το… βλέμμα στις συντάξεις

Έντονο είναι το προεκλογικό κλίμα, στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες για «εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2019». Τα ανοιχτά πολιτικά μέτωπα είναι πολλά με την Συμφωνία των Πρεσπών και την περικοπή των συντάξεων να καθορίζουν την ημερομηνία των εκλογών.

Η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου την Παρασκευή που πέρασε έγινε προκειμένου να μην κυριαρχήσει η εικόνα μίας κυβέρνησης υπό προθεσμία. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι συνεχίζουν μαζί.

Παρ’αυτά, τα προεκλογικά σενάρια ενισχύονται. Αρχικά γιατί στο θέμα των συντάξεων η κυβέρνηση δεν πήρε αυτό που ήθελε και περιμένει τώρα συζήτηση στις 3 Δεκεμβρίου με τους δανειστές. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την στάση των δανειστών πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Χθες Τρίτη, ο Νίκος Φίλης, ο βουλευτής που έθεσε πρώτος στην ατζέντα την επαναδιαπραγμάτευση της περικοπής των συντάξεων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΘΕΜΑ 104,6) δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Στην ερώτηση για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «το σίγουρο ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο του 2019. Δεν αποκλείω να γίνουν νωρίτερα. Εξαρτάται από το ξεδίπλωμα ενός προγραμματισμού της κυβέρνησης που αφορά στην ενίσχυση των μεσαίων τάξεων». Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο γραμματέας του κόμματος, λέγοντας πως «οι συντάξεις δεν θα περικοπούν και το τι θα γίνει θα το γνωρίζουμε νωρίτερα από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου».

Όσον αφορά τώρα, την Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019. Χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επανέλαβε ότι θα ήταν υπονομευτικό και τρικλοποδιά, αν ο κ. Καμμένος, με αφορμή το Σκοπιανό, δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα. Είπε μάλιστα, πως «σε μια τέτοια περίπτωση, αν και δύσκολο, θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία». Με αφορμή τα όσα υποστηρίζει ο κ. Καμμένος ότι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα κυβερνητικής αστάθειας».

Πάντως, όλες οι πληροφορίες, θέλουν την κυβέρνηση να έχει βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu