Menu

Οικονομία, Σκοπιανό και προσφυγικό τα τρία μέτωπα του Κ.Μητσοτάκη

Σε τρία καίρια μέτωπα αναμένεται πως θα κινηθεί η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη για το πολιτικό Φθινόπωρο συνεδρίαση των "γαλάζιων" τομεαρχών.

Έχοντας θέσει εδώ και καιρό τον κομματικό μηχανισμό σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, με δεδομένο πως η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φέρει στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα-αιχμή της οικονομίας, του προσφυγικού και του Σκοπιανού, με τα μηνύματα της απόλυτης ετοιμότητας της οδού Πειραιώς να διατρέχουν κάθετα την ομιλία του προς τους τομεάρχες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πως θα εξαπολύσει νέα πυρά κατά της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου όσον αφορά στην ατζέντα του προσφυγικού, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση που πραγματοποίησε, έχοντας ως αιχμή τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια.

«Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για τη ντροπή αυτή, φέρει αποκλειστική ευθύνη η Κυβέρνηση και οι συνεργάτες της. Πήραν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης…Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, πηγές της Νέας Δημοκρατίας βάλλουν εναντίον της «δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης, που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την εξαθλίωση» και κάνουν λόγο για καταστάσεις αναντίστοιχες με την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μία τεράστια οικονομική ενίσχυση, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, για την οποία η Ελλάδα επανειλημμένα έχει καταστεί δέκτης διεθνών επικρίσεων, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο την διαχειρίζεται. Ήδη ο διεθνής Τύπος αναφέρεται με επικριτικά σχόλια για τη χώρα. Προκαλείται έτσι βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία και στο διεθνές κύρος της και υπονομεύεται με μη αναστρέψιμο τρόπο κάθε ενίσχυση που διεκδικεί, στο εξής, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση μίας έκτακτης περίστασης.

Φαίνεται, επίσης, ότι η έλλειψη στιβαρής οργανωτικής και επιχειρησιακής δομής των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων στο Μεταναστευτικό, οδήγησε στην απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων για χορήγηση μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η άναρχη δραστηριοποίηση των Οργανώσεων αυτών και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για αυτούς τους φορείς, στους οποίους και κατευθύνεται μεγάλο μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, αποτελεί καίριο πρόβλημα.

Ως φυσικό επακόλουθο, εντείνεται βαθμιαία στην ελληνική επικράτεια και, μάλιστα, σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές η αδιαφανής δράση ενός μεγάλου αριθμού Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αμφίβολης προέλευσης και σκοπών», σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς.

Στο μέτωπο του Σκοπιανού και με φόντο το επικείμενο δημοψήφισμα στη γείτονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται πως θα…χτυπήσει νέο καμπανάκι κινδύνου, με την παρέμβασή του να αναδεικνύει και τον πολιτικό «διπολισμό» του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για τον οποίο έχει επισημάνει ότι από τη μία υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία και, από την άλλη, εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, η οποία λέει ότι θα φέρει την συμφωνία στη Βουλή για να την ψηφίσει.

«Κανείς δε μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα. Εκτός ίσως από τον έμπειρο στις προβλέψεις κ. Καμμένο, που ως φθηνή δικαιολογία για να μην υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης επικαλείτο τη βεβαιότητά του ότι οι γείτονες θα απορρίψουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα.

Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι μια πιθανή επικράτηση του «ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα παραγάγει ξανά τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Εμείς πράξαμε ό,τι μπορούσαμε. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί. Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε, την ημέρα που θα κυρωθεί στην ελληνική βουλή τα Σκόπια μπαίνουν και τυπικά στο ΝΑΤΟ. Επομένως κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εκ των πραγμάτων πάρα πολύ δύσκολο στην οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση να την ανατρέψει», αναφέρουν κύκλοι της «γαλάζιας» παράταξης.

Στα ζητήματα της οικονομίας, η παρέμβαση Μητσοτάκη θα κινηθεί στις…μαύρες τρύπες που ανοίγει διάπλατα η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον ίδιο να αναμένεται πως θα πετάξει το «γάντι» στη συγκυβέρνηση, καλώντας τη να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο υπερταμείο.

Σε… καμβά οικονομικό, η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, κάθε μήνα, την ύπαρξη μίας διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. «Οι επιστροφές φόρων προς τους πολίτες και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπολείπονται σημαντικά των στόχων, ενώ τα χρέη των πολιτών, κυρίως για μικρά ποσά, διογκώνονται.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν διογκωθεί κατά 59% από το τέλος του 2014. Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την αδιέξοδη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης», σημείωσε, σε δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...