Οι δηλώσεις του Τσίπρα, από το Ντουμπρόβνικ

Διαβάστε τι δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός

«σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση»

«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις και εξελίξεις της περιοχής, με διαμάχες με τους βόρειους γείτονες της. Σήμερα είναι μια χώρα που όλοι την αναγνωρίζουν, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως χθες η χώρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο. «Από τότε που αρχίσαμε να μετράμε την καμπύλη του δεκαετούς ομολόγου, από το 1997, χθες καταγράψαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο, με 3,3%, το χαμηλότερο επιτόκιο. Δηλαδή έχουμε τη φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές στην ιστορία μας»

«Τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική ημέρα που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο»

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο: Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονες μας σε αυτή την Πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα. Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει»

«Όλοι είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. Το αντίθετο συνέβαινε».

«αυτή η ιστορική ανακρίβεια αντικαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς -έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή- και οι γείτονες μας με το νέο συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

photo:eurokinissi