• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κόλαφος κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης! Σκληρή ανακοίνωση των Ευρωπαίων δικαστών: «Παραβιάσατε το Κράτος Δικαίου»!

Κόλαφος κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης! Σκληρή ανακοίνωση των Ευρωπαίων δικαστών: «Παραβιάσατε το Κράτος Δικαίου»!

Καταπέλτης η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών για τις πρακτικές αποκλεισμού από την ελληνική κυβέρνηση...

Με ομόφωνο ψήφισμά της η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες, έκανε επισημάνσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζεται από του υπουργείο Δικαιοσύνης και τον κ. Τσιάρα.

Αιτία του ψηφίσματος, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με το υπ. Δικαιοσύνης να έχει αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που αφορούν την Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς, για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους, στηλιτεύθηκε αυστηρά.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο η ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζήτησε την στήριξη του ευρωπαϊκού οργάνου καθώς με κοινό αίτημα που απέστειλαν στις 25 Ιανουαρίου οι Δικαστικές Ενώσεις ζήτησαν να συμμετάσχουν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), τον οποίο εμφανίζεται να προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καλεί τον πρωθυπουργο «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της χώρας».

Το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, έχει ως εξής:

«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών – όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος -, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η μη συμμόρφωση ενός κράτους-μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».