• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, όμως αφήνει πίσω την «παρακαταθήκη» του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, όμως αφήνει πίσω την «παρακαταθήκη» του (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα, μπήκε και επίσημα σε εφαρμογή ο νέος ποινικός κώδικας.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Όπως αναμέναμε, πλέον έχουν το «ελεύθερο» να αποφυλακιστούν, οι πολυισοβήτες της 17Ν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο αρχηγός της οργάνωσης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Αυτό, εξαιτίας του άρθρου 110Α του νέου κώδικα, που τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης και να συνεχίσουν να εκτίουν την ποινή τους από το σπίτι τους με το γνωστό «βραχιολάκι».

Αυτό που προβλέπει το παραπάνω άρθρο με λίγα λόγια, είναι πως οι πολυισοβίτες, αντιμετωπίζονται σαν μια φορά ισοβίτες, και ανεξαρτήτως το σε πόσα χρόνια ισόβιας κάθειρξης ήταν καταδικασμένοι,τους δίνετε η δυνατότητα, να κάνουν αίτηση και να αποφυλακιστούν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ο Δ.Κουφοντίνας, θα μπορέσει επίσης να ζητήσει να αποφυλακιστεί, αλλά θα πρέπει να περιμένει μερικούς ακόμη μήνες, ως τον Σεπτέμβριο που θα το επιτραπεί να κάνει κι αυτός την αίτηση αποφυλάκισης σύμφωνα με δικαστές και εισαγγελείς.

Υπενθυμίζουμε πως ο Α.Γιωτόπουλος, έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης. Ο Δ.Κουφοντίνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης, ο Σάββας Ξηρός πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Το χειρότερο όλων, είναι πως ακόμη και αν οι ευνοϊκές διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζουν να ισχύουν για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με εισαγγελείς, ο μόνος τρόπος για να μην αποφυλακιστούν οι τρομοκράτες είναι να περάσει η νέα κυβέρνηση μια σειρά ρυθμίσεων με όπως λένε, δικονομικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα εμποδίσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Φεύγοντας επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει τον νέο ποινικό κώδικα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν μπόρεσε να διορίσει την νέα ηγεσία της δικαιοσύνης αφού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.

Το τι μπορεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι ένα θέμα που ήδη απασχολεί πολλούς εισαγγελείς, ωστόσο ξεκάθαρη εικόνα ακόμη δεν υπάρχει.

Το σίγουρο είναι όπως προείπαμε, ότι άπαξ και τέθηκε σε ισχύ, είναι πρακτικά αδύνατον για τις εν εξελίξει υποθέσεις να ισχύσει ένας πιο αυστηρός κώδικας που τυχόν θα φέρει η νέα κυβέρνηση.


(φώτο: Eurokinissi)