Ο Μοσκοβισί και η…καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια

Του Γιώργου Φαρμάκη

Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια, αλλά ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ.Μοσκοβισί, έχει μια άλλη γνώμη.

Απόσπασμα των δηλώσεων του Μοσκοβισί

Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες.
Κάθε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται ακολουθείται από μηχανισμό εποπτείας. Αυτό συνέβη με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Πρόκειται για τη διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μεσοπρόθεσμα. Η ιδέα αυτή ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η κρίση ήταν πιο σοβαρή, πράγμα που απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις.
Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να οικοδομήσω τον συμβιβασμό με βάση αρκετές ιδέες- κλειδιά. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί σταθερή αναπτυξιακή στρατηγική προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την πορεία της. Ωστόσο, από την πλευρά των πιστωτών, είναι απαραίτητο να βρεθεί φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Τέλος, πρέπει να βρούμε για τη μετα-μνημονιακή εποχή το ισορροπημένο πλαίσιο που να προσφέρει τόσο την κατάλληλη στήριξη για την Αθήνα όσο και πραγματικές εγγυήσεις για τους πιστωτές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ανάλυση των παραπάνω δηλώσεων

Ο Μοκοσβισί, αρχικά μας είπε ότι το χρέος θα εξακολουθήσει να μειώνεται τις προσεχείς…δεκαετίες. Παρακάτω είπε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων, η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία των δανειστών.

Που είναι λοιπόν η καθαρή έξοδος;

Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι καλά. Τα Μνημόνια στην ουσία είναι μια σκληρή επιτήρηση, άρα λοιπόν τι θα αλλάξει;

Ο Μοσκοβισί έφερε και το παράδειγμα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας ΑΛΛΑ:

Το Ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αυτό το έχουν πει διάφοροι Οικονομολόγοι κατά καιρούς. Επίσης, ναι μεν η Κύπρος βγήκε από τα Μνημόνια αλλά βγήκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού φρόντισε να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάθρακές της.

Η Ελλάδα πως ακριβώς θα βγει από τα Μνημόνια, τι παράγουμε.

Το σημείο-κλειδί των όσων δήλωσε ο Μοσκοβισί

Ο επίτροπος είπε, πρέπει να βρούμε για τη μετα-μνημονιακή εποχή το ισορροπημένο πλαίσιο που να προσφέρει τόσο την κατάλληλη στήριξη για την Αθήνα όσο και πραγματικές εγγυήσεις για τους πιστωτές. Βλέπουμε λοιπό, ότι το Μνημόνιο απλά αλλάζει όνομα και θα το λέμε Πλαίσιο από εδώ και πέρα.

Συμπέρασμα

Η έξοδος από τα Μνημόνια όχι μόνο δεν είναι καθαρή αλλά δεν είναι καν…έξοδος!

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu