Ο Μητσοτάκης στηρίζει… Ουκρανία και Γροιλανδία: «Δεν θα στείλουμε στρατό»

Πώς τοποθετήθηκε για τη Βενεζουέλα μετά τον σάλο που προκάλεσε το πρώτο του σχόλιο στον απόηχο της απαγωγής Μαδούρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρεται στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς και στην οποία η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη σημειώνοντας ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική για τη Βενεζουέλα είναι μια ομαλή, δημοκρατική μετάβαση με σεβασμό στη λαϊκή βούληση και στους διεθνείς κανόνες.

   «Στη δική μας ήπειρο, η εβδομάδα που πέρασε έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως συλλογική ευθύνη. Στη συνάντηση του συνασπισμού των προθύμων στο Παρίσι για τη στήριξη της Ουκρανίας, επανέλαβα τη σταθερή μας θέση: υπέρ του διεθνούς δικαίου, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων.

Δεν θα αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε, όμως, να τη στηρίζουμε. Είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε τη συνδρομή μας με άλλους τρόπους, εκτός Ουκρανίας, με έμφαση σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης.

Εξίσου σαφείς είμαστε και στη στήριξη της Γροιλανδίας. Η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα μας σε αυτόν τον νέο, άγριο κόσμο» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

   «Ταυτόχρονα, όμως, δεν είμαστε αφελείς. Είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος περνά μέσα από τις ισχυρές συμμαχίες, αλλά περνά πρωτίστως μέσα από την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγες μέρες καταπλέει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο «Κίμων», μία από τις πολλές πρωτοβουλίες μας έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς» προσθέτει.

Ειδικά για τη Βενεζουέλα τόνισε τα εξής:

«H εβδομάδα που πέρασε μας υπενθύμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε παράνομα και αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η μόνη βιώσιμη προοπτική για τη Βενεζουέλα είναι μια ομαλή, δημοκρατική μετάβαση με σεβασμό στη λαϊκή βούληση και στους διεθνείς κανόνες. Την ίδια ώρα, όπως δηλώσαμε ξεκάθαρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου πρέπει πάντοτε να γίνονται σεβαστές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo αρχείου

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί