• Αρχική
 • Άρθρα
 • Άρθρα
 • Ο Κ.Μητσοτάκης κάνει ΠΡΑΞΗ όσα είχε υποσχεθεί: Έρχεται οικονομική ΑΝΑΣΑ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κ.Μητσοτάκης κάνει ΠΡΑΞΗ όσα είχε υποσχεθεί: Έρχεται οικονομική ΑΝΑΣΑ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που έδωσε από το βήμα της ΔΕΘ,

ξεκαθάρισε μεταξύ των άλλων και το τοπίο σχετικά με τις πολυαναμενόμενες φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι τα ακόλουθα:

 1. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου
 2. Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ
 3. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
 4. Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
 5. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5%.
 6. Αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και παροχή έκπτωσης 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
 7. Αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
 8. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020
 9. Παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί μέσα στο 2020 με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
 10. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 13% για τα βρεφικά είδη και τα κράνη
 11. Παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ ανά παιδί
 12. Μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
 13. Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων που θα καταβλήθηκε προεκλογικά
 14. Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες από την 1η Ιουλίου 2020 έως το 2020
 15. Άμεση προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Επίσης, όπως ο ίδιος τόνισε, «από το 2021 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση της εισφοράς».

Τα παραπάνω μέτρα, κοστολογούνται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δώσουν μια οικονομική ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει περισσότερος χώρος για «άνοιγμα», αφού στο κόστος των παραπάνω μέτρων, πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα όσα ψήσισε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνουν οι εκλογές, όπως η «13η σύνταξη», και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που είχε κόστος 667 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης από την από την εξισορρόπηση της διατήρησης του αφορολογήτου και της κατάργησης φορολογικών αντιμέτρων έμεινε μια διαφορά 460 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν ορισμένα οικονομικά μέτρα, θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Την ίδια στιγμή, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών», που αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Μια εβδομάδα μετά αναμένονται στη χώρα μας οι επικεφαλής, με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, όπου και θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα παραπάνω.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως οι παραπάνω εξαγγελίες, έχουν γνωστοποιηθεί εξ αρχής στους Ευρωπαίους. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε, πως άλλο η γνώση και άλλο η συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, περίμενε πως όλα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα κόστιζαν ακριβά και θα εκτροχίαζαν τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη. Αντιθέτως, τα μέτρα είναι απλά, λογικά και εφικτά.

Σχετικά με την μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός, είπε πως γίνονται σχετικές συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία. «Θέλω να τονίσω ότι η φιλοσοφία της απόλυτης σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα αποδείχθηκε ότι ήταν μια σύνδεση η οποία οδηγούσε, ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα σε μια συνολική επιβάρυνση η οποία ξεπερνούσε κάθε φυσιολογικό όριο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το ξαναδούμε και θα είμαστε έτοιμοι σύντομα να κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

ΥΓ: Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέλαβε μια διαλυμένη από την αριστερά χώρα, και προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα και να χτίσει επάνω σε αυτά. Κυβερνάει περίπου δυο μήνες και στο διάστημα αυτό βλέπουμε μόνο πράξεις και δεν ακούμε παχιά λόγια, όπως είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Ας ευχηθούμε να συνεχίσει έτσι!

(φώτο: Eurokinissi)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...