• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Κ.Μητσοτάκης αποστομώνει το BBC απαντώντας στις αριστερές ερωτήσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κ.Μητσοτάκης αποστομώνει το BBC απαντώντας στις αριστερές ερωτήσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός σε μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές διεθνώς, το γνωστό HARDtalk του BBC, που είναι διάσημο για τις σκληρές ερωτήσεις που θέτει στους καλεσμένους του.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ενδεχόμενα, έχετε διαβάσει τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης, εμείς, ωστόσο, θα σταθούμε σε δύο ερωτήματα αριστερής φύσεως που έθεσε η δημοσιογράφος του βρετανικού ενημερωτικού δικτύου.

Ο νέος πρωθυπουργός ερωτήθηκε αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις και το μέλλον των αδυνάτων.

Απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως «κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα».

Τα λόγια του Κ.Μητσοτάκη ήταν αφοπλιστικά: «Θέλω να δημιουργήσω θέσεις εργασίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, κάτι που φυσικά θα επέλθει μέσω της μείωσης των φόρων και όχι μέσω των επιδομάτων εξάρτησης, τα οποία μοίραζε η αριστερή κυβέρνηση, αφού πρώτα είχε φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε στην βρετανίδα δημοσιογράφο πως ανάπτυξη δεν έρχεται μέσω της υπερκατανάλωσης και του υπερβολικού δανεισμού αλλά με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των  επενδύσεων, ξένων και ελληνικών, επιχειρήσεων στην χώρα και γι΄αυτό οι θέσεις εργασίας που οραματίζεται να δημιουργήσει θα είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, το 2021, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή Ομογένεια που θα στηρίζει την χώρα».

Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, πριν τρία χρόνια, είχε αναφέρει πως οι πιο αδύναμοι στην Ελλάδα είναι οι νέοι χωρίς δουλειά.

Δείτε στο 18.17 του παρακάτω βίντεο την αναφορά του Κ.Μητσοτάκη σχετικά με το ποιοι είναι πιο αδύναμοι στην  Ελλάδα.

Η απάντηση λοιπόν στις αριστερές ανησυχίες του BBC είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους και όχι τα επιδόματα εξάρτησης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.  

«Υποστηρίζετε την ισότητα ανάμεσα στα φύλα;», ρώτησε η δημοσιογράφος Ζεϊνάμπ Μπαντάουι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Την υποστηρίζουμε και θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα και στο κομμάτι της πολιτικής εκπροσώπησης», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Τότε γιατί δεν υπουργοποιήσατε περισσότερες γυναίκες; Ανάμεσα στους 22 υπουργούς μόλις οι δύο είναι γυναίκες», είπε η δημοσιογράφος του BBC HARDtalk.   

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση της Μπαντάουι.

«Μιλάτε σοβαρά; Σε ολόκληρη τη χώρα, με όλες αυτές τις υπέροχες γυναίκες;», είπε η δημοσιογράφος.

«Θέσαμε ποσόστωση, το 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά αν δείτε την σύνθεση του κοινοβουλίου δεν έχουμε γυναίκες στο 40% του κοινοβουλίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   

Η δημοσιογράφος του BBC αντέτεινε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός όρισε 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και πως θα μπορούσε να βρει 21 έμπειρες γυναίκες.

«Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές να το κάνουν από τους άνδρες. Δεν είμαι χαρούμενος με την εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, το αναγνωρίζω ανοιχτά, οι γυναίκες που έχουμε στην κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανές, θα κάνουν καταπληκτική δουλειά και θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες να γίνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που συνέβη ήταν πως η δημοσιογράφος επέμεινε στην ποσότητα εκπροσώπησης γυναικών, ενώ ο πρωθυπουργός της απάντησε με την ποιότητα των γυναικών που επιλέχθηκαν ή δέχθηκαν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Όπως άλλωστε δήλωσε την Τετάρτη η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, στον ΣΚΑΪ, αφού υπογράμμισε πως έχει συμμετάσχει σε φεμινιστικές πρωτοβουλίες:

«Προτιμώ την ποιοτική παρά την ποσοτική εκπροσώπηση γυναικών στο Κοινοβούλιο. Στην προηγούμενη Βουλή γυναίκες εξευτέλισαν το γυναικείο φύλο».

ΦΩΤΟ BBC, Video Screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...