πώς «μισό αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ήρθε μετά από την τραγωδία της Κύπρου, ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα που αφορούν τόσο τη μέχρι τώρα πορεία του, όσο και την ύπαρξή του στον πολυσύνθετο και άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο ενός άδηλου μέλλοντος».
Επισήμανε τα σημαντικά επιτεύγματα των πενήντα χρόνων Δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας όπου η ελληνική κοινωνία πρόκοψε και οι Έλληνες κατέκτησαν δικαιώματα και ελευθερίες, η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ και βρέθηκε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών κρατών του κόσμου, απέκτησε ρόλο και λόγο στην περιοχή μας και στην ΕΕ. Παράλληλα, εντάχθηκε και η Κύπρος στην ΕΕ.
«Η εποχή της ευδαιμονίας όμως, δεν άφησε περιθώρια για στοχασμούς που θα έδιναν τη δυνατότητα αλλαγής των παθογενειών που συνεχίζουν να απειλούν το νεανικό ακόμη οικοδόμημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «όσοι επιχείρησαν να θέσουν τα σημαντικά ζητήματα προς προβληματισμό και αντιμετώπιση, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αποτελούν τους «ενοχλητικούς» και «αποσυνάγωγους» παράγοντες ενός στρεβλού και σε λίγο αβίωτου πολιτικοοικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από τον πελατειασμό και την πρόσβαση σε ένα προνομιακό περιβάλλον, μόνον όσων συνάπτουν προνομιακά συμβόλαια με ένα παραθεσμικό σύστημα εξουσίας ή απλά αποδέχονται να το υπηρετήσουν».
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που ήρθε μετά από μια εθνική τραγωδία, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους, οι Έλληνες και η χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς κρίσεις και υπογράμμισε:
«Έχει πλέον σημάνει η ώρα μιας εθνικής επανεκκίνησης, με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα συμπεριλάβει όλους τους εθνικούς στόχους, ένα ολιστικό σχέδιο μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, θα εγγυηθεί δικαιώματα και ελευθερίες και θα προωθήσει αξίες διαχρονικές, εισάγοντας και εμπεδώνοντας στον δημόσιο βίο ισονομία, ισηγορία, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία, με πρόσημο κοινωνικό και συμμετοχικό.
Έχει πλέον σημάνει η ώρα να τεθεί φραγμός σε όσους συνεχίζουν να παίζουν με το μέλλον των Ελλήνων ερήμην του λαού. Σε όσους συνεχίζουν να ιδιοποιούνται την εξουσία ως λάφυρο προς ικανοποίηση συμφερόντων και κατεστημένων.
Οι κοινοί στόχοι του Ελληνισμού, αλλά και η επίτευξή τους, δεν μπορεί παρά να αποτελούν πλέον κτήμα, ιδιοκτησία των Ελλήνων, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια γόνιμη και ασφαλή μετάβαση σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων».
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στην Τουρκία ο Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Ερντογάν
- Κ. Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ και να έρθει αλλαγή έχει μόνο μια επιλογή, το ΠΑΣΟΚ
- Στενό Χορμούζ: Το Ιράν χτύπησε πλοίο που σχετίζεται με το Ισραήλ – Photo
- «Τετράγωνα» κύματα: Το σπάνιο αλλά επικίνδυνο φαινόμενο – Τι να κάνετε αν τα δείτε (Vid)
- Συνεχή τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές – Drones έπληξαν πετρελαϊκές γεωτρήσεις στο Ιράκ (Vid)
- Γεύματα σε ωφελούμενους του Κέντρου Αστέγων του δήμου Αθηναίων
- «Βουτιά» στον ελληνικό πολιτικό «μικρόκοσμο», όσο ο πλανήτης «φλέγεται»
- Θεσσαλονίκη: «Ντου» της αστυνομίας σε οίκους ανοχής που λειτουργούσαν χωρίς άδεια – 2 συλλήψεις
- Νέος υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεσμεύομαι για σκληρή δουλειά
- Το Ιράν επέτρεψε τη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν απαραίτητα αγαθά στα λιμάνια του μέσω των Στενών του Ορμούζ









