• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Ντ. Μπακογιάννη προς ΣΥΡΙΖΑ: «Αν θέλαμε να φέρουμε μια συμφωνία σαν την δικιά σας θα την φέρναμε εδώ και χρόνια»

Ντ. Μπακογιάννη προς ΣΥΡΙΖΑ: «Αν θέλαμε να φέρουμε μια συμφωνία σαν την δικιά σας θα την φέρναμε εδώ και χρόνια»

Κατά την ομίλια της στην Βουλή η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην πολιτική τακτική του κ. Τσίπρα για τα εθνικά θέματα επισημαίνοντας οτι «είδε το τυρί αλλά δεν είδε την φάκα» χαρακτηρίζοντας την συμφωνία «μια κακή συμφωνία».

Η έμπειρη κοινοβουλευτικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου:

«Στόχος της στρατηγικής μας το 2007/8 ήταν να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, η δημιουργία ενός εθνικού μετώπου και η απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του Πρωθυπουργού με τον Υπουργο Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμύνης. Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος το οποίο εν τέλει κατεβλήθη.

Στόχος μας ήταν και είναι μια συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ιθαγένειας, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε: «Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες».

Υπερψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας. Άπαξ και υπογραφεί αυτή η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει. Ειλικρινά πιστεύω ότι όσο ταχύτερα απελευθερωθεί η χώρα από εσάς, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε τον δρόμο για το αύριο», συμπλήρωσε για την πρόταση δυσπιστίας.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία και πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα αυτής της κυβέρνησης», ενώ πρόσθεσε πως αν η Νέα Δημοκρατία ήθελε να φέρει μια τέτοια κακή συμφωνία, θα την είχαν φέρει εδώ και χρόνια.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu