• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νομοσχέδιο-σταθμός: Η πρόταση-«έκπληξη» της Φ.Γεννηματά στον Κ.Μητσοτάκη και το «παραλήρημα» Ζουράρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Νομοσχέδιο-σταθμός: Η πρόταση-«έκπληξη» της Φ.Γεννηματά στον Κ.Μητσοτάκη και το «παραλήρημα» Ζουράρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βουλή!

Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το βράδυ, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Όπως μεταδίδει το newsbomb, σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Η Φώφη Γεννηματά, αναγνώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση, την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανομίας στα πανεπιστήμια, ωστόσο διαφώνησε με τον τρόπο που επιχειρεί να το υλοποιήσει αυτό η κυβέρνηση. Έτσι, πρότεινε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ιδίως στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέσως, να υιοθετήσει την πρότασή της, ώστε το κόμμα της να την υπερψηφίσει!

Σύμφωνα με αυτή: «Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους».

Η εν λόγω πρόταση, δεν αρέσει στη ΝΔ, αφού διατηρεί ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, πράγμα που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται όμως το γεγονός, να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις, για να πεισθεί το κόμμα της αντιπολίτευσης να στηρίξει το σχετικό άρθρο.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για το άσυλο θα απαντήσει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πριν κλείσουμε τον παρόν άρθρο να αναφερθούμε και σε κάτι που συνέβη χθές, στη συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο, αφού δεν έλειψαν τα…ευτράπελα, από τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι, ο οποίος χρησιμοποίησε απαράδεκτες εκφράσεις για να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ασύλου, μίλησε για βιαιότητα την οποία απέδωσε σε “μπατηρημένη κ@@λα” της Νέας Δημοκρατίας. Είπε πως μεγάλο τμήμα των βουλευτών της ΝΔ έχει μια «πολιτική τάση προς τη βαρβατίλα», διότι έχει «αφελή ροή», «μια λυπημένη αναφροδισία», διότι «το ορμέμφυτό τους πάσχει από πεπτωκυίαν ροήν». Επικαλέστηκε επίσης την… ερμηνεία της επιστήμης για τις «τυραννικές δυναστικές προσωπικότητες της πολιτικής», τις πραγματείες του Φρόιντ και την…ψυχοβιολογική σχολή.

Συμβούλευσε επίσης τους βουλευτές της ΝΔ να στραφούν σε «μαντζούνια», τα οποία σύστηναν και στην αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της «υποβαθμισμένης ροής», δηλαδή τις φακές και τις τσουκνίδες.

Σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για επανίδρυση φυλακών «τύπου Γ» είπε χαρακτηριστικά: «φυλακές τυπου Γ´και αντε γ@@α.

Όπως είναι λογικό, η τοποθέτηση του αυτή επέφερε την άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ.Γεωργαντά οποίος πήρε τον λόγο λέγοντας πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν κατάλαβε τι έλεγε και πως αν το ξανακούσει θα μετανιώσει.