Όπως αναφέρει, το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από 1/1/2022 και οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν, θα έχουν έναν «προσωπικό κουμπαρά», στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη. Διευκρινίζει δε ότι η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου Ταμείου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, του ΤΕΚΑ (Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).
«Ο νέος ασφαλισμένος, μέσω του Ταμείου, θα μπορεί να επενδύει τις αποταμιεύσεις του, διαλέγοντας αντίστοιχο επενδυτικό προφίλ: “συντηρητικό”, ισορροπημένο” και επιθετικό”» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι.
«Δεν θα δίνουν πια οι νέοι τα χρήματά τους σε έναν “κορβανά” για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο. Και ξεκινάνε οι ατομικοί λογαριασμοί, οι προσωπικοί “κουμπαράδες”, που δίνουν χρώμα σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση για τους νέους!» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι θα προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο εγγύηση του Δημοσίου ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. «Δεν θεωρώ πάντως ότι θα χρειαστεί να γίνει ενεργοποίηση αυτής της πρόβλεψης» εκτιμά ο υπουργός Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, το δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων και της ανάπτυξης από την εισαγωγή του συστήματος.
Επίσης, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο υπουργός Εργασίας αναλύει τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΕΦΚΑ.
(φωτο: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μακρόν: Ο λαός της Βενεζουέλας απαλλάχτηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη
- Bolywood, Chuck Norris και Rambo, υποτίθεται έκαναν την χωρίς αντίπαλο επιχείρηση των Αμερικανών
- Απίστευτο! Φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ εντοπίζει στα σκουπίδια οικογενειακό κειμήλιο ασθενούς, vid
- Η Ισπανία αντιδρά στην αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα
- Το ΒΙΝΤΕΟ με… μουσική επένδυση που δημοσίευσε ο Τραμπ από τα χτυπήματα στο Καράκας
- Αποκλιμάκωση και λύση με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ζητά η ΕΕ – Οι δηλώσεις Κόστα για τη Βενεζουέλα
- Ο Τραμπ απείλησε ανοικτά τις ηγεσίες Κολομβίας και Κούβας: «Να προσέχουν», vid
- Γυναίκα από το Μέριλαντ ισχυρίζεται ότι η εμμονή της με τους αριθμούς, τη βοήθησε να κερδίσει 50.000 δολάρια στο λαχείο
- Βενεζουέλα και Κολομβία, υποστηριζόμενες από Ρωσία και Κίνα, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ
- Ο Μεντβέντεφ καλεί τον Τραμπ να συλλάβει τον Ζελένσκι: «Μήπως ήρθε η ώρα… “θείε Σαμ”;»









