Νέες δηλώσεις Παπαδημούλη, για το τέλος των μνημονίων

«Το στοίχημα για εμάς είναι να αυξάνουμε διαρκώς την αποτελεσματικότητά μας,

σε όλους τους τομείς και αυτή η προσπάθεια να βρίσκει πρακτικό αντίκρισμα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» και αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.

Σημειώνοντας ότι βγαίνοντας από τα μνημόνια «δεν περνάμε, από τη μια μέρα στην άλλη, από την Κόλαση στον Παράδεισο, αποκτούμε, όμως, μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», επισημαίνει πως χρειάζεται σοβαρότητα και δουλειά και πρέπει με σύνεση και υπευθυνότητα, κάνοντας τα παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων μαθήματα, να χτίσουμε το σχέδιο για την επόμενη μέρα, με πρώτο στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Επισημαίνει επίσης ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2018 πηγαίνει καλά και «θα πετύχουμε όχι μόνο τον στόχο του 3,5%, αλλά και περίσσευμα», γεγονός που μας επιτρέπει να αποδείξουμε με αριθμούς ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο για τον προϋπολογισμό του 2019, που είναι επίσης 3,5%, χωρίς περικοπή των συντάξεων, όπως είχε επιμείνει και επιβάλει σε προηγούμενη φάση το ΔΝΤ.

«Ο κύκλος των περικοπών και των μειώσεων έχει κλείσει και τώρα ανοίγει ένας νέος, αυτός της σταδιακής ανάκτησης και επούλωσης των πληγών για πολλά εκατομμύρια Έλληνες», τονίζει προσθέτοντας ότι το τι ακριβώς θα γίνει, πώς και πότε θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2019 και θα βασιστεί και στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΄18.

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν και στηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας, της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών, ενώ βασικό μέλημα τόσο για τους δανειστές, όσο και για την Κομισιόν, παραμένει το να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και να συμβάλλει ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής ατζέντας.

Η έξοδος από τα μνημόνια, η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους και η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελούν τρεις σημαντικές εξελίξεις, από τις οποίες δεν επωφελείται μόνο η χώρα μας, αλλά και η ΕΕ συνολικά» τονίζει.

Ερωτηθείς για το προσφυγικό ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι η αδυναμία της ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό και να χαράξει μια συνεκτική πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση εντείνει την ευρωπαϊκή κρίση, ενώ αμαυρώνει τις ίδιες τις διακηρύξεις της ΕΕ και τροφοδοτεί τη φοβική δημαγωγία της άκρας δεξιάς, αναδεικνύοντας έτσι το σημαντικό έλλειμμα προοδευτικής και διορατικής ηγεσίας στους κόλπους της ΕΕ.

Επιπλέον χαρακτηρίζει πολύ ανησυχητική εξέλιξη την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ και τη δεξιά στροφή της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι καρπός πολύ συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που οδήγησαν σταδιακά στην αποδυνάμωση της πολιτικής συνοχής, στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη συνεχή άνοδο των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και της εθνικιστικής αναδίπλωσης.

Τέλος, δηλώνει αισιόδοξος όσον αφορά τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ. «Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο ΝΑΙ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών να χαιρετίζει τη συμφωνία και να συγχαίρει Τσίπρα και Ζάεφ, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι» αναφέρει εκτιμώντας ότι το δημοψήφισμα στη βόρεια γείτονα θα εγκριθεί τελικά η συμφωνία των Πρεσπών, «η οποία θα δώσει τέλος, με τρόπο κοινά αποδεκτό, σε μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους δύο λαούς για πολλές δεκαετίες».

«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν ολόθερμα αυτή τη συμφωνία και περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ώστε να προχωρήσουμε και στα δικά μας βήματα. Η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία, θα είναι καλύτερη για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη και στην Ελλάδα και στην FYROM. Kαι οι κυρίως ωφελημένοι θα είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu