• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα δήλωση-ΣΟΚ από τον Δ.Βίτσα: «Μπορούμε να ενσωματώσουμε 20.000 μετανάστες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα δήλωση-ΣΟΚ από τον Δ.Βίτσα: «Μπορούμε να ενσωματώσουμε 20.000 μετανάστες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν νομίζατε ότι τα είδατε όλα με τις υποσχέσεις Βίτσα στην Πακιστανική κοινότητα, κάνετε λάθος...

Στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» του Β.Σκουρή και της Α.Σπανού, στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247», βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δ.Βίτσας.

Ο Δ. Βίτσας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Σε σχέση με το προσφυγικό ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 11.500 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 2.000 σε σπίτια στα νησιά, 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτοί οι αριθμοί είναι δυναμικοί. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, Άνθρωποι που έχουν ήδη πάρει άσυλο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, έχει συμφωνηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα λάβουν τρία μηνιαία βοηθήματα, θα νοικιάσουν ένα σπίτι, πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο.

Άνθρωποι που έχουν ήδη πάρει άσυλο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, έχει συμφωνηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα λάβουν τρία μηνιαία βοηθήματα, θα νοικιάσουν ένα σπίτι, πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο.


Για τον μειωμένο ΦΠΑ στη νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο Υπουργός σημείωσε ότι αν συνεχιστεί να υπάρχει το βάρος του προσφυγικού σε αυτά τα νησιά, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει υπερβολικό βάρος για την Ελλάδα. Εξετάσαμε 60.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά. Ζητάμε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαμε αύξηση 16% των ροών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα νησιά και μείωση στον Έβρο. Υπάρχει πιθανότητα για νέα αύξηση τον Απρίλιο και στα νησιά και στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση.

Για τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας είπε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση. Είχαν έρθει τότε 160.000 και έκαναν αίτηση ασύλου. Είμαστε στο σύστημα της Europol και δεν υπήρχε κάποια κατηγορία σε βάρος του για έναν χρόνο. Η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ, αλλά να παίρνω μέτρα.

Η γενική πολιτική εκτίμηση του Δ. Βίτσα είναι ότι όταν κάποιος σκεφτεί τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ψηφίζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, θεωρεί πώς οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιλέξουν επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες δυνάμεις και στέρεες βάσεις στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει η κοινωνική συμμαχία που θα βρει και πολιτική εκπροσώπηση, τόνισε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί άλλη γραμμή από τους ευρωσοσιαλιστές και νοσταλγούν την κυβερνητική συνεργασία τους με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ. Η κα Γεννηματά νομίζει ότι βρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει ψήφους.

Θα ήθελα το ΚΙΝΑΛ να μπει σε μια διαδικασία προοδευτικού διαλόγου. Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου θα γίνει είτε θέλουν να είναι μέσα, είτε όχι, πρόσθεσε. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, κατέληξε ο Υπουργός.

Ακούστε τι δήλωσε σήμερα, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα:

Θυμηθείτε τι δήλωσε στην Πακιστανική κοινότητα:


(φώτο: Eurokinissi)

  • 130
  •  
  •  
  •  
  •  
  •