• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ναι μεν αλλά» από την αντιπολίτευση μετά την ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο

«Ναι μεν αλλά» από την αντιπολίτευση μετά την ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο

Αγνοείται ακόμη και τώρα η συναίνεση στο πολιτικό πεδίο.

Το πόσο βαθιά διχασμένος είναι ο πολιτικός κόσμος στα εθνικά θέματα -και όχι μόνο- στην Ελλάδα αποκαλύπτει ο απόηχος της χθεσινής συμφωνίας για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν βλέπουν με καλό μάτι τις υπογραφές που «έπεσαν» χθες το μεσημέρι στο Κάιρο και κάνουν λόγο για μία «άρον άρον» συμφωνία που στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η αιφνίδια επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, η Κουμουνδούρου φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως δεν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να…φοβάται πως μία κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα δώσει «νέα όπλα στην Τουρκία».

Πιο συγκεκριμένα:

«Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στη Τουρκία σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της απέναντι σε κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, ότι από τον 28ο και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με την Αίγυπτο λαμβάνοντας υπόψη όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή».

Επιφυλάξεις από ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη στάση που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα κατά την υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της έντασης στο Καστελόριζο, ζητώντας…Συμβούλιο ΠΟλιτικών Αρχηγών.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σημειώνει:

«Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του. Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας».

ΚΚΕ: «Καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας»

Για «τυμπανοκρουσίες» της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας την συμφωνία με την Αίγυπτο, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη».

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)