• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόσιαλος: Ετοιμάζεται πλάνο για τη μετάβαση στο φθινόπωρο

Μόσιαλος: Ετοιμάζεται πλάνο για τη μετάβαση στο φθινόπωρο

Χρειάζεται σχέδιο σε όλους τους τομείς έκρινε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, ο οποίος μίλησε για ένα σχέδιο μετάβασης για το φθινόπωρο και αναφέρθηκε στις εξελίξεις για το εμβόλιο του κορονοϊού.

«Επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών φτιάχνουν τα πλάνα για τη μετάβαση στο φθινόπωρο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το εμβόλιο
Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της πανδημίας, αναφέρθηκε στις κλινικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας πως ένα από τα πέντε εμβόλια που θα δοκιμαστούν είναι πιθανό να είναι πετυχημένο. Όπως εξήγησε, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έγκριση του εμβολίου τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, επεσήμανε πως θα επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία της αγέλης αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70%, ενώ σε περίπτωση που είναι ακόμη και 50%, τότε ο κόσμος δεν θα έχει τελειώσει με την υπόθεση της πανδημίας και θα συνεχιστούν τα μέτρα.

Αύξηση κρουσμάτων
Έκρινε, παράλληλα, ως αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε, ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα και τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δεν θα περίμενε να δει κανείς τόσα κρούσματα.


«Υπήρξε μια χαλαρότητα σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των συμπολιτών μας και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαν αυξηθεί από τα τέλη Απριλίου» σημείωσε και επεσήμανε πως το lockdown που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ένα από τα μικρότερα, σε διάρκεια, στην Ευρώπη.

«Παρατηρήσαμε, δε, πως από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Ελλάδα είχε κατορθώσει να συμπιέσει τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου» πρόσθεσε, ωστόσο, επεσήμανε πως ύστερα και για μεγάλο διάστημα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα.

Επίσης, δήλωσε πως αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα ευλαβικά, είναι πολύ πιθανό να πάμε στην κατεύθυνση του Ισραήλ.

«Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού, ενώ στους εσωτερικούς είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάδοσης» σημείωσε ακόμη.

Εκδρομείς
Όσον αφορά στην επιστροφή των εκδρομέων στην εργασία τους, έκρινε πως θα πρέπει να εξεταστεί το πόσοι θα πρέπει να επιστρέψουν με φυσική παρουσία ή να επιστρέψουν στην τηλεργασία για να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως βάσει των σημερινών στοιχείων μπορούν να ανοίξουν με κάποιες προϋποθέσεις, όπως η εκ περιτροπής διδασκαλία.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)