• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει από 6 σε 12 μίλια στην Κρήτη και όπου άλλου θέλει

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει από 6 σε 12 μίλια στην Κρήτη και όπου άλλου θέλει

Πάνω απ' όλα βέβαια η «μάχη» κατά του... κορωνοϊού!

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη και όπου αλλού επιθυμεί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα έξι στα 12 μίλια.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η «Ελλάδα μεγαλώνει ξανά, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων και η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά περίπου 10%».

Έκανε λόγο για μία απόφαση που δεν ελήφθη «σε βάρος άλλων χωρών, αλλά άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

«Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 νμ στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο.Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα»,
ανέφερε.