• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μέτρα ανακούφισης της Μεσαίας Τάξης ετοιμάζει η κυβέρνηση: Ποια είναι και πότε θα έρθουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέτρα ανακούφισης της Μεσαίας Τάξης ετοιμάζει η κυβέρνηση: Ποια είναι και πότε θα έρθουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Στήριξη στη χτυπημένη από την αριστερά Μεσαία Τάξη επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση.

Το νέο έτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πλουσιοπάροχο όσον αφορά τη Μεσαία Τάξη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει το πλεόνασμα για το 2020 ολοκληρωτικά σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μερικές από αυτές θα είναι η πολυαναμενόμενη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Να σημειωθεί πως ακόμη δεν είναι γνωστό το ύψος της μείωσης ακόμη. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως πράγματι θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, αρνούμενος ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Χ.Σταϊκούρας από τη μεριά του, δήλωσε πως όποιος δημοσιονομικός χώρος – με ασφάλεια- δημιουργηθεί, θα κατευθυνθεί κυρίως στη μείωση της φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων με προτεραιότητα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όσον αφορά τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός, τονίζει ότι και αυτή την φόρα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιοκτησίες χαμηλότερης αξίας.

Όπως σημείωσε, το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και τις κινήσεις της για έξοδο στις αγορές κάτι που θα καθορίσει τη βιωσιμότητα του χρέους και ως εκ τούτου και τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Θυμίζουμε επίσης πως από την 1-1-2020, ενεργοποιούνται οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα όρια. Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ και συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα νέα αφορολόγητα όρια, για φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ, 9.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 10.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 παιδιά, 11.000 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες με 4 παιδιά.

(φώτο: Eurokinissi)