• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Μεταναστευτικό: Τι αποφάσισε η Κυβέρνηση για την επίλυσή του – Ποια τα νέα δεδομένα- (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεταναστευτικό: Τι αποφάσισε η Κυβέρνηση για την επίλυσή του – Ποια τα νέα δεδομένα- (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο το μεταναστευτικό.

Στη σύσκεψη, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:

1) Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών.

2) Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο.

3) Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ).

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Ακης Σκέρτσος.

Στο πλαίσιο του πρώτου σκέλους των αποφάσεων της σύσκεψης, τα δεδομένα στη Λέσβο έχουν αλλάξει, δυστυχώς προς το χειρότερο. Στο νησί βρίσκονται πλέον πάνω από 13.000 μετανάστες, ενώ η Μόρια ασφυκτιά.

Πληροφοριακά να θυμίσουμε πως στο εν λόγω «κολαστήριο», φιλοξενούνται τουλάχιστον 12.000 μετανάστες, ενώ η χωρητικότητα του στρατοπέδου μετά βίας φτάνει για μόλις 3000. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός του αποχετευτικού συστήματος της Μόριας ήταν για να εξυπηρετήσει κάποιες εκατοντάδες άτομα.

Μιλώντας στο CNNGreece, εθελοντής ανέφερε: «Η Μόρια αυτή τη στιγμή ζει δραματικές ώρες. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να μεταφερθεί τώρα κόσμος στην ηπειρωτική Ελλάδα». Πρόσθεσε επίσης ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές, στο camp που έχει στηθεί δίπλα στις σταθερές εγκαταστάσεις του ΚΥΤ.

«Βλέπεις ένα τεράστιο χώρο με σκηνές. Άνθρωποι κοιμούνται σε διαδρόμους. Παρά τις προσπάθειες των εθελοντών και του προσωπικού του ΚΥΤ, οι συνθήκες υγιεινής είναι σε οικτρή κατάσταση», τόνισε ο εθελοντής

«Εκτός από τη Μόρια είναι γεμάτες και όλες οι άλλες δομές: Το Καρά Τεπέ, το ΠΙΚΠΑ, τα διαμερίσματα της “Ηλιαχτίδας”. Να σημειωθεί ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στο νησί έχουν ξεπεράσει τους 800», κατέληξε.

Ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης είπε μιλώντας επίσης στο CNN Greece πως «η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 12.000 ενώ οι υποδομές είναι για λιγότερους από 3.000. Οι υγειονομικές συνθήκες είναι κακές, ενώ κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Κύτελης εκτιμά ότι «είναι θετικές οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης. Αρκεί βέβαια να εφαρμοστούν. Πρέπει να αποσυμφορηθεί η Μόρια, να φυλαχτούν τα σύνορα. Έχουμε φτάσει στα όρια μας», κατέληξε.

Δεν είναι όμως μόνο η Λέσβος που ασφυκτιά. Καθώς πραγματοποιούνται μεταφορές προσφύγων από τη Μόρια προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές τείνει να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Παράδειγμα, αποτελεί το στρατόπεδο της Νέας Καβάλας Κιλκίς στο οποίο μεταφέρθηκαν πριν λίγες μέρες πρόσφυγες από τη Μόρια, όπου η κατάσταση δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο. Οι υποδομές είναι ανεπαρκείς, ενώ πολλές σκηνές έχουν ξηλωθεί από την προχθεσινή κακοκαιρία.

Παράλληλα, οι τοπικές αστυνομικές ενώσεις διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια του αστυνομικού προσωπικού στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε ανακοίνωση των τριών ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων του Βορείου Αιγαίου που δημοσιεύει το τοπικό site ΣτοΝησί, αναφέρεται ότι:

«Οι Ενώσεις μας μετά την από 20/09/2019 απόφαση του Κατωτέρου Συμβουλίου Μεταθέσεων, να ενισχύσει τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου με τον εξωπραγματικό αριθμό μηδέν, αγνοώντας παντελώς τις ανάγκες μας σε έμψυχο δυναμικό αλλά και αυτές των πολιτών για ουσιαστική αστυνόμευση σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που επί σειρά ετών μαστίζονται από το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δείχνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο την απαξίωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας για τα όσα δεινά ζούμε ως αστυνομικοί αλλά και ως πολίτες, μας αναγκάζει να «κατεβάσουμε ρολά». Οι αντοχές μας τελείωσαν. Το φιλότιμό μας εξαντλήθηκε. Η κοροϊδία φτάνει».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε όλα τα νησία του Βορείου Αιγαίου, βρίσκονται, πάνω από 28.150 μετανάστες.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...