• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα την ώρα που η Τουρκία «οργώνει» την Συρία- Τι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα την ώρα που η Τουρκία «οργώνει» την Συρία- Τι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαύρα «σύννεφα» στον «ορίζοντα»...

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Το μεταναστευτικό έχει μετατραπεί σε πραγματικό γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση. Η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 3 μήνες και ομολογουμένως σε σχέση με τον αριστερό προκάτοχό της, τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να πούμε πως σε πολλούς τομείς είναι « η μέρα» με την «νύχτα».

Η μεγαλύτερη διαφορά, σύμφωνα με πολλούς, είναι πως η ΝΔ φαίνεται πάντα να προσπαθεί να πετύχει κάτι, ενημερώνει για τα σημαντικά δρώμενα και αντιδρά στις έκτακτες περιστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, ασκούσε μια διαφορετική πολιτική, πολύ πιο απόμακρη και ανεύθυνη (βλ.Μάτι, Μάντρα, Συμφωνία Πρεσπών κτλ).

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση και επιστρέφοντας στο θέμα μας, από όταν ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και έγιναν οι πρώτες δηλώσεις, ήταν φανερό πως δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του ζητήματος του μεταναστευτικού.

Εδώ μπορούμε να κάνουμε δυο βασικές υποθέσεις. Η πρώτη είναι πως η ΝΔ δεν προετοιμάστηκε σωστά και η δεύτερη είναι ότι εξ αρχής έλαβε «οδηγία» να αφήσει εντέχνως άλυτο το μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας ένα «νωθρό» πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι πως η ΝΔ εμφανίζεται σαν να μην μπόρεσε να δει αυτό που χιλιάδες Έλληνες έβλεπαν, το ότι δηλαδή το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι απλό, αλλά ένα πολύ σοβαρό για το έθνος πρόβλημα που έπρεπε και πρέπει να λυθεί. Με λίγα λόγια με το «καλημέρα» φάνηκε ανίκανη στο συγκεκριμένο θέμα, που να σημειώσουμε πως «κληρονόμησε» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρήσαμε επίσης πως αφού βγήκε η ΝΔ, οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν. Σύμπτωση; Οι γνώμες είναι πολλές, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμη και για…άτυπη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον…«σουλτάνο» που είχε κλειστεί κατά την πολύωρη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά σίγουρα πολλές σκέψεις περνάνε από το μυαλό.

Κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε στο να καταφθάνουν εκατοντάδες μετανάστες στα νησιά μας σε ημερήσια βάση, τα οποία σύντομα γέμισαν και πλέον ξεκίνησαν οι μαζικές μεταφορές στην ενδοχώρα, πράγμα που μετατρέπει σταδιακά την Ελλάδα σε ένα απέραντο hot spot. Υπό αυτές τις συνθήκες βλέπουμε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να ΜΗΝ παίρνει δραστικά μέτρα, πράγμα που ενισχύει την υπόθεσή που έχουμε κάνει, πως υπάρχει πιθανότητα να έχει ρητή εντολή να ΜΗΝ λύσει το πρόβλημα.

Το άλυτο μεταναστευτικό βέβαια λειτουργεί και σαν μοχλός πίεσης που μπορεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση, ιδίως όταν υπάρχουν φωνές εκ δεξιών, που παίζοντας το υπερπατριώτες, έχουν σαν σκοπό να φθείρουν τη ΝΔ.

Όπως σας έχουμε ξαναγράψει κάθε επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να επισκιαστεί από το μεταναστευτικό.

Πλέον, φτάσαμε σε σημείο να έχουν αποβιβαστεί δύο χιλιάδες μετανάστες μονάχα μέσα στις έξι τελευταίες ημέρες στα νησιά μας, τα οποία ασφυκτιούν. Οι δήμαρχοι της Σύμης, της Λέρου, της Χίου, της Λέσβου και των άλλων νησιών διαμαρτύρονται και απάντηση δεν παίρνουν.

Για να σταματήσουν να διαμαρτύρονται, μετακινούν μαζικά μετανάστες από εκεί και τους πάνε στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου προκαλούνται νέες αντιδράσεις από τους κατοίκους των εκεί περιοχών, που εμφανίζονται λάβροι κατά της κυβέρνησης.

Η ΝΔ από τη μεριά της, μπόρεσε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις να καταλήξει σε μια σειρά μέτρων που μπορούν να φέρουν έστω μια μικρή τάξη σε όλο αυτό το χάος, ωστόσο ακριβώς τότε εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Συρία, γεγονός που μέλλει να επιδεινώσει τα πράγματα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν λόγω της επίθεσης της Τουρκίας στη Συρία.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου».

Και συνέχισε: «Όλα είναι στο τραπέζι. Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα, αν το κρίνουμε, να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.». 

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει το αίτημα έκτακτης βοήθειας από την ΕΕ, όμως είδαμε πως στην Τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους «συμμάχους» μας. Γίνεται επομένως αντιληπτό πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από την ΕΕ.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουν συμφέρον να μας βοηθήσουν, καθώς αν περάσουν στη χώρα μας κι άλλες εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, θα περάσουν αργά η γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε κατηγορία που εξαπέλυσε κατόπιν ο κ. Μουζάλας, κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε πως η αύξηση των ροών συνέπεσε με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και δεν έγινε αμέσως η αποσυμφόρηση για να μη δοθεί λάθος μήνυμα και έχουμε και νέες ροές.

Όπως φαίνεται το νέο μεταναστευτικό κύμα είναι αναπόφευκτο, την ώρα που σαν χώρα κρατάμε μια πολύ νωθρή εθνική στάση. Η κυβέρνηση πρέπει να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφαρμόζοντας ουσιαστικά μέτρα πριν να είναι αργά.

Mπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ και αφορούν έλεγχο των μεταναστών και απελάσεις, είναι μια πολύ καλή αρχή, ωστόσο με το να απελάσει 10.000 μετανάστες, δεν κερδίζει τίποτε. Δεν γίνεται να διώχνουμε λιγότερους από όσους έρχονται.

Το ξαναγράφουμε: Χρειάζεται να παρθούν ΔΡΑΣΤΙΚΑ μέτρα, ιδίως τώρα, που μας απειλεί νέο μεταναστευτικό κύμα.


(φώτο: Pexels)