• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεγάλη έρευνα του BBC πριν τις Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα: Σε τι γυρίζουν μαζικά την πλάτη τους οι νέοι; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη έρευνα του BBC πριν τις Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα: Σε τι γυρίζουν μαζικά την πλάτη τους οι νέοι; (ΒΙΝΤΕΟ)

Εν όψει των κρίσιμων εκλογών στη χώρα μας, το BBC δημοσίευει ρεπορτάζ για την Ελλάδα, με τίτλο «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι γίνονται πιο συντηρητικοί»

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως εν τέλει «ο κυνισμός αναδύθηκε από τα χρόνια της επαναστατικής ρητορικής, η οποία δεν συνοδεύτηκε από ορατή αλλαγή».

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, «στις εκλογές της Κυριακής, οι νέοι άνθρωποι όπως ο κ.Σταυρίδης 22 ετών, δεν θα ψηφίσουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα με προσανατολισμό τη νεολαία, όπως το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνει επίσης, πως στις ευρωεκλογές του Μαΐου «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 24 ετών (30,5%) στήριξε τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την κρίση που εξακολουθεί να τους επηρεάζει».

«Η αλήθεια είναι ότι κατηγορώ και αυτούς για την κρίση», υποστηρίζει ο κ. Σταυρίδης. «Πιστεύω όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές, συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει αυτό το κόμμα και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», τονίζει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, πιο ευρείες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές που θα επιτρέψει περισσότερα χρήματα να επενδυθούν ξανά στη χώρα.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομία» πιστεύει. «Ο δημόσιος τομέας της χώρας είναι ανεπαρκής και τεμπέλικος», προσθέτει.

Κατόπιν η έρευνα θέτει το ερώτημα: Με δεδομένο ότι οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι Έλληνες είναι περισσότερο φιλελεύθεροι στα κοινωνικά ζητήματα σε σχέση με τις παλαιότερεςς γενιές, γιατί υποστηρίζουν τη ΝΔ;

«Δεν είμαι υπερήφανος για την κοινωνική πολιτική τους για να είμαι ειλικρινής, αλλά πιστεύω ότι αν κάνουμε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε την οικονομία, έπειτα ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα μπορεί πιο εύκολα να εφαρμοστεί στο μέλλον» λέει ο Τάσος Σταυρίδης.

Έξω από μία καφετέρια στην Κηφισιά, ο 19χρονος Γιάννης Ρέκλος είπε ότι ψηφίζει ΝΔ γιατί «είναι το μη χείρον βέλτιστον».

«Δεν διάκειμαι ευνοϊκά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον κάθε μικρό κόμμα που θα πάρει γύρω στο 1% δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα» προσθέτει.

Ωστόσο, όπως δηλώνει, αυτός και οι φίλοι του έχουν ακόμη επιφυλάξεις στο να υποστηρίξουν το κόμμα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ηγέτης του, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέρχεται από μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα.

Πηγή φώτο: BBC

Στο ίδιο μήκος κύματος, η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου από τη Θεσσαλονίκη εκτιμά ότι ίσως τώρα είναι καλύτερη ώρα για «επιστροφή σε κάτι πιο ασφαλές». «Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε την αριστερά, τελικά ήταν πολύ χειρότερα», σχολιάζει εξηγώντας ότι οι γονείς της αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και δεν ελπίζουν πια, καταλήγει.

Η έρευνα έδειξε, πως οι νέοι σε αυτές τις εκλογές θα προτιμήσουν ένα συντηρητικό κόμμα, τη ΝΔ, αντί προοδευτικών παρατάξεων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Αυτό, διότι επιζητούν καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •