• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Με διαδικασίες ΕΞΠΡΕΣ: Τι θέλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ως τέλος Σεπτεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με διαδικασίες ΕΞΠΡΕΣ: Τι θέλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ως τέλος Σεπτεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγο πριν φύγει από την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νέο ποινικό κώδικα, τον οποίο πολλοί νομικοί αποκαλούν φιλο-εγκληματικό.

Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ, πριν ακόμη εκλεγεί κυβέρνηση, δεσμεύτηκε για την αλλαγή του. Σίγουρα κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

«Ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δικονομικό τρόπο, ώστε να επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί και να τροποποιήσουμε άμεσα τα προβληματικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, που καλλιεργούν το αίσθημα της ανομίας» είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Τον Αύγουστο, μιλώντας στον Real Fm, είχε τονίσει: «Είχαμε δηλώσει την αντίθεσή μας στην υπερψήφιση του νέου ποινικού κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση και το κάναμε, όχι γιατί δεν είναι καλό νομοθέτημα ή δεν αναγνωρίσαμε την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε να αναμορφώσουμε το δικαιικό μας σύστημα. Δυστυχώς η κυβέρνηση, αυτό το σπουδαίο νομοθέτημα μίας δεκαετούς δουλειάς και προσπάθειας σοβαρών επιστημόνων, το θυσίασε στη λογική μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης»

Συνέχισε λέγοντας «Από τότε είχαμε πει ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα δούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη προσοχή. Στην πραγματικότητα, άφηνε παράθυρο σε μία λογική αποφυλάκισης ανθρώπων που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό πλαίσιο από την ίδια τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα. Όσον αφορά το χρόνο, πολλοί θα έπρεπε να παραμείνουν στις φυλακές. Πολλοί αποφυλακισθέντες με το νόμο Παρασκευόπουλου είναι οι βασικοί συντελεστές νέων εγκληματικών ενεργειών οι οποίες καταγράφηκαν».

Κληρονομήσαμε την αδήριτη ανάγκη να αναμορφώσουμε τον ποινικό κώδικα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Υπήρχαν σοβαρά λάθη και συγκεκριμένες αστοχίες που τώρα καλούμαστε μέσα από ένα πνεύμα που πρέπει να αφήσει την δικαιοσύνη έξω από την πολιτική αντιπαράθεση, δίνοντάς την τον πραγματικό ρόλο που όλη η κοινωνία θέλει να έχει: Το ρόλο του ανεξάρτητου ρόλου της και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «τα μεγάλα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι η μεγάλη καθυστέρηση στο χρόνο απονομής της, η οποία στερεί και δικαιώματα και ελευθερίες από τους πολίτες και από την άλλη πλευρά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Επίσης, υπάρχει πολυνομία και πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νόμους που λειτουργούν αντιφατικά σε μία προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη στη χώρα», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν διάφορες σκέψεις και για να δημιουργήσουμε ειδικά τμήματα μέσα στα δικαστήρια και να αλλάξουμε τη λειτουργία και τον τρόπο που θα απονέμεται η δικαιοσύνη».

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ για τον Ποινικό Κώδικα: Ζητά να αλλάξει άμεσα, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που όπως χαρακτηριστικά λένε «δένει τα χέρια των αστυνομικών». Θυμηθείτε ΕΔΩ.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω ακούγονται ωραία, αναμένουμε να δούμε και τις… πράξεις, που σύμφωνα με τον υπουργό θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς η διαδικασία προχωρά με διαδικασίες εξπρές.
Σύμφωνα με το πλάνο, αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να έρθουν κατόπιν οι διατάξεις προς ψήφιση στη Βουλή.

(φώτο: Eurokinissi)  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...