• Αρχική
 • Άρθρα
 • Με απλά λόγια: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης- Ποιες οι μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Με απλά λόγια: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης- Ποιες οι μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαρωτικές αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση


Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Εν αναμονή της λήψης ψήφου επιστοσύνης, η νέα κυβέρνηση προσθέτει τις τελευταίες «πινελιές», στα επερχόμενα νομοσχέδια τα οποία όπως αναφέρουν κυβερνητικοί επιτελείς είναι έτοιμα εδώ και καιρό.

Τα νομοσχέδια αυτά αφορούν:

1) Την λειτουργία του κράτους, το οποίο θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και θα θα περιέχει αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό με σκοπό να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και την ψηφιακή εποχή που διανύουμε.

Επίσης στο νομοσχέδιο αυτό εντάσσονται οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, καθώς και η περιβόητη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τέλος, θα περιλαμβάνει και ορισμένες διατάξεις που στοχεύουν στη μείωση των προβλημάτων που επιφέρει η απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες.

Εν συνεχεία, θα θα ακολουθήσει το λεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιέχει τις αρχικές μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε, πως παρά το ότι η εφαρμογή των περισσότερων μέτρων θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα ψηφίζει άμεσα, με σκοπό στέλνοντας ένα μήνυμα, με δυο παραλήπτες: τους πολίτες και τους επενδυτές.

Κατόπιν, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα κατατεθεί το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει σαρωτικές αλλαγές, κυρίως με το να μειώνει τα εμπόδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία σε όλους όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι πως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια θετική και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενη εικόνα στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται σε δυσμενή θέση, καθώς πρέπει να διαχειριστεί πολυάριθμες εκκρεμότητες, κάθε μια εκ των οποίων απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

Αυτό που αγωνίζεται να αποφύγει με κάθε κόστος η ΝΔ είναι να «σκάσουν» στα χέρια της οι «βομβες» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άλλαζε μεμιάς τη θετική ατμόσφαιρα νίκης που επικρατεί.

Μερικές από αυτές τις «βόμβες» είναι:

 • Η ολική καταστροφή της ΔΕΗ: Κατεστραμμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση. Όπως είπε ο νέος υπουργός Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης, «αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει και η χώρα».

Τι θα κάνει η ΝΔ: Ήδη βρίσκεται «υπό κατασκευή» ένα σχέδιο σωτηρίας της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις σωστές αποφάσεις καθώς πιέζεται από τον χρόνο. Αυτό κάνει την υπόθεση «ΔΕΗ» μια ορολογιακή «βόμβα», που αν τυχόν «σκάσει» θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας μας.

 • Το Ελληνικό: Μια σειρά μέτρων που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ορατό κίνδυνο, την περαιτέρω επιβράδυνση της μελλοντικής μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα.

Τι θα κάνει η ΝΔ: Θα προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει την επένδυση, αν και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, αναπόφευκτα, λόγω μέτρων ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα είναι δυνατό προς το τέλος του χρόνου.

 • Η συμφωνία της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων: Εξαιτίας ψηφοθηρικών ανακοινώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα κατά την τελευταία ημέρα αυτής, η δημόσια τηλεόραση κινδυνεύει από μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Φυσικά, αυτό μόνο εφόσον οι ανακοινώσεις αυτές διατηρηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Τι θα κάνει η ΝΔ: Βρίσκεται σε δίλημμα, αφού αν ακυρώσει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες ομάδων που απειλούνται με χρεοκοπία και στον κίνδυνο να μην αρχίσουν ποτέ τα νέα πρωταθλήματα.


 • Το «άβατο» των Εξαρχείων: Γνωστό και μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση που ήδη δουλεύει πάνω στην επίλυσή του.

Τι θα κάνει η ΝΔ: Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο κατάλυσης του αβάτου, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ.

 • Φυσικές καταστροφές: Ένα «απρόοπτο» πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου όμως πρέπει να περιοριστούν όσο γίνεται. Παρά την άμεση δράση των αρμοδίων οργάνων της κυβέρνησης στην κακοκαιρία της Χαλκιδικής, το ότι παρέλαβαν τη χώρα με απενεργοποιημένο το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών, τον πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τα οδυνηρά αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε.

Τι θα κάνει η ΝΔ: Σκοπεύει στην επόμενη φυσική καταστροφή όλα να είναι όχι απλά έτοιμα αλλά πανέτοιμα.

Όπως επομένως βλέπουμε, η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολυάριθμες προκλήσεις, μικρές και μεγάλες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει καθώς την πιέζει ο χρόνος αλλά και η αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής, αφού πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν κάποιο «στραβοπάτημα» με σκοπό να βρουν «πάτημα» και να ασκήσουν αρνητική κριτική.

(φώτο: Eurokinissi)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •