Κυβέρνηση τον Μάιο: Είμαστε έτοιμοι για τις φωτιές

Πανέτοιμη εμφανιζόταν η κυβέρνηση τον Μάιο για να αντιμετωπίσει τυχόν πυρκαγιές,

που δύο μήνες αργότερα άφησαν πίσω τους 81 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. Η απίστευτη κυβερνητική κοροϊδία φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την απάντηση που έδωσε στο κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Νίκος Τόσκας, για την «Προετοιμασία Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο», στην οποία υπερηφανεύεται ακόμα και για το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς…

Τη σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Γεωργαντάς, Θανάσης Δαβάκης, Κώστας Καραγκούνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών προμηνύεται ένα δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα μας».

«Εμείς σε αντίθεση με τις δικές σας κυβερνήσεις είμαστε πανέτοιμοι για τις φωτιές» ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο κ. Τόσκας και το διατύπωσε επί λέξει ως εξής: «Καθίσταται σαφές ότι εν αντιθέσει με τους προκατόχους της, η παρούσα πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, έχοντας κινηθεί έγκαιρα και προγραμματισμένα, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου το Πυροσβεστικό Σώμα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα εν όψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, ενισχυμένο τόσο με τα απαιτούμενα μέσα, όσο και με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό».

Ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη, μόλις δύο μήνες πριν την εθνική τραγωδία, καμάρωνε πως όλα είναι καλώς καμωμένα: «Έχουν ήδη επικαιροποιηθεί, σε επίπεδο Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, τα επιχειρησιακά σχέδια των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αφενός μεν η πλήρης ενίσχυσή τους, με ανθρώπινο δυναμικό, αφετέρου δε η -κατά το βέλτιστο βαθμό- εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εναέριων και επίγειων υλικοτεχνικών μέσων», έγραφε στην απάντησή του.

«Οι, ανά την επικράτεια, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες διαθέτουν ικανό αριθμό οχημάτων διαφόρων κατηγοριών», συνέχιζε πιο κάτω.

Το «καλύτερο» το φύλαγε, όμως, για το τέλος: «Με σκοπό την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, από περιοχές που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή λόγω δασικών πυρκαγιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε σχετικό έγγραφό της (ΑΔΑ: 6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) με κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του μέτρου της Οργανωμένης Απομάκρυνσης, σε εφαρμογή του άρθρου 108 του Ν.4249/2014».

Από Παραπολτικά