Κουίκ: Πρέπει και η Ελλάδα να βρίσκεται παντού στην Αφρική

Μήνυμα στην ελληνική ομογένεια της Αφρικής, ότι δεν θα είναι ξανά οι ξεχασμένοι Έλληνες,

έστειλε από το Κονγκό ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ζητώντας συγγνώμη που «η Ελλάδα, υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, έκανε σχεδόν μισό αιώνα να σας επισκεφθεί».

Το Κονγκό και ειδικότερα η πόλη του Λουμπουμπάσι, 2.000 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα, είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Κουίκ στην ομογένεια που βρίσκεται σε χώρες της κεντροδυτικής Αφρικής, πραγματοποιώντας παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, και διμερείς συναντήσεις – συνομιλίες, στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αφρικανική ήπειρο.

«Η Ελλάδα, υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, έκανε σχεδόν μισό αιώνα να σας επισκεφθεί. Σας ζητώ συγνώμη. Δεν θα είσαστε ξανά οι ξεχασμένοι Έλληνες επειδή ζείτε στην Αφρική. Είμαι πεπεισμένος ότι πλέον, μετά από αυτά τα ταξίδια μου, όποιοι καθίσουν μελλοντικά στην καρέκλα του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογένεια, θα σας έχουν στο ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος όπως με τη Διασπορά μας στις άλλες ηπείρους. Η ομογένεια δεν υπάρχει, για παράδειγμα, μόνο στην Αμερική ή στην Αυστραλία. Έλληνες ξεκίνησαν να έρχονται ως μετανάστες και στην Αφρική, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του από τα μέλη της ελληνικής παροικίας Λουμπουμπάσι, που είναι και η μεγαλύτερη στη Λ.Δ. του Κονγκό. Μιλώντας, μετά την προσφώνηση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Γεωργίου Ψαρομμάτη και παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Κονγκό Γεωργίου Παπακώστα και του επίτιμου γενικού προξένου Γεράσιμου Ντούνη, ο κ. Κουίκ τόνισε:

«Από τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην ομογένεια της Υποσαχάριας Αφρικής, προσπαθώ να σας ενώσω με τις ελληνικές οργανώσεις στα άλλα σημεία του πλανήτη μας που ίσως αγνοούν ότι υπάρχετε. Έχω ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Να έχετε ανταλλαγές επισκέψεων και κοινές δράσεις όπως η πρόσφατη για την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της οποίας εσείς εδώ στο Κονγκό, για πρώτη φορά, ενωθήκατε διαδικτυακά με την ομογένεια της Ιταλίας. Λουμπουμπάσι – Νάπολι και όχι μόνο».

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως την πεποίθησή του, ότι δεν πρέπει να είναι οι ξεχασμένοι Έλληνες, τους τη μεταφέρει εκ μέρους όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και κορυφαίων, σημαντικών στελεχών άλλων πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας και σημείωσε: «Βεβαίως ήταν πάντα κοντά σας οι διπλωματικές μας υπηρεσίες, όπως και το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα είναι με εννέα αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, στο Λουμπουμπάσι και δύο στην Κινσάσα.

Αλλά τώρα, παράλληλα με την επίσκεψή μου στη Διασπορά της Υποσαχάριας Αφρικής, έχουμε ξεκινήσει και διμερείς πολιτικές συναντήσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζείτε. Μέχρι τώρα, δεκαετίες ολόκληρες, μας έβλεπαν μόνο στον ΟΗΕ και στην τηλεόραση ως τουριστική χώρα. Στις δεύτερες πατρίδες σας, ξεχωρίζετε με τις πολύ υψηλού επιπέδου επιδόσεις σας. Μου το λένε αυτό όλοι οι συνομιλητές μου, πρόεδροι, υπουργοί και σας διαβεβαιώνω ότι καμαρώνω».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται παντού στην Αφρική, επισημαίνοντας πως «πολλοί αγνοούν ότι ανοίγουμε διμερείς σχέσεις σε όλες αυτές τις χώρες, όπου τα πολύ τελευταία έχει εισβάλει η Τουρκία με έντονο το εξαγωγικό της εμπόριο και το επιχειρείν της».

«Σε αυτές τις χώρες όπου αποδεδειγμένα εσείς υπάρχετε ως ομογένεια (οι Τούρκοι όχι), με παράδοση που ξεκινά από το 1897, με Κεφαλονίτες και Ροδίτες κυρίως, που ήλθαν τότε για την κατασκευή του σιδηροδρόμου. Είσαστε εσείς λοιπόν, που με την αγάπη που σας έχουν οι κυβερνήσεις της περιοχής, μπορείτε -και το κάνετε-, να συμβάλλετε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, όπως συνέβη με την πρόσφατη εξαιρετικά επιτυχημένη μας επιχειρηματική αποστολή σε γειτονικές σας χώρες. Χάρη στον εκεί ελληνισμό μας, Έλληνες και Κυπρίους» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο κ. Κουίκ εκκλησιάστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κατάνγκα Μελετίου, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο, που είναι ενταγμένο στο ελληνικό σύστημα παιδείας και μετείχε σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του από τα μέλη της εκεί ελληνικής παροικίας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu