• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κατρούγκαλος: Είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που τα εθνικά μας δίκαια στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα

Κατρούγκαλος: Είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που τα εθνικά μας δίκαια στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα

"Είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που θεωρεί ότι τα εθνικά μας δίκαια στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Φυσικά περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να πράξει αναλόγως"

διαμήνυσε προς την Άγκυρα ο αναπληρωτής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7.

“Ξέρουμε την πολιτική και των δυο χωρών. Εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις, πολύ περισσότερο σε επιθέσεις προσωποπαγείς” και “ξέρουμε ότι και η Τουρκία έχει και αυτή μια σφραγίδα στην πολιτική της, μια σφραγίδα αναθεωρητισμού που ακριβώς εξαιτίας της αμφισβήτησης εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου την ωθεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινήσεις και δηλώσεις” πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, έστειλε όμως σαφές μήνυμα πως θα “δείχνουμε πάντοτε την αναγκαία εγρήγορση, συνδυασμένη όμως με νηφαλιότητα”, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τον συσχετισμό θερμού επεισοδίου και κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή επισημαίνοντας: “Δεν φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε όμως σε εγρήγορση. Έχουμε αφενός καταφέρει η χώρα μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ίσως με το πλέον ενισχυμένο διεθνές κύρος που είχε ποτέ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη μεριά δεν νομίζω ότι ούτε καν η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει ότι o πόλεμος στο Αιγαίο είναι μια lose-lose κατάσταση, δεν μπορεί να κερδηθεί”.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κατρούγκαλος αφού διατύπωσε τη θέση ότι “οι συνταγματικές τροποποιήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά”, επανέλαβε ότι πρόκειται για εθνικά επωφελή συμφωνία, καθώς δόθηκε λύση όχι μόνο στο ζήτημα του ονόματος αλλά και σε “θέματα αλυτρωτισμού και μετά ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς”.

Αναφερόμενος στη διαδικασία εξήγησε πως “από την επομένη της ολοκλήρωσης της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα και -όταν η συνταγματική αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί όπως θέλουμε- ξεκινάει μια περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να κυρώσουμε και εμείς τη Συμφωνία μέχρι τον Μάρτη” και ότι σε επόμενη ψηφοφορία “αμέσως μετά, γιατί είναι προϋπόθεση η κύρωση της Συμφωνίας, θα έρθει στην ελληνική Βουλή και το θέμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ”. “Ένα από τα βασικά κεκτημένα, τα διαδικαστικά, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει Πρωτόκολλο Ένταξης, δεν μπορεί να υπάρχει έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει πλήρως κυρωθεί η συμφωνία” αποσαφήνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για “έπαθλο παλινδρόμησης στο θέμα του Μακεδονικού”.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την κύρωση της στη Βουλή, ενώ απαντώντας για ενδεχόμενη αποχώρηση του Π. Καμένου από την κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι “συνταγματικά δεν απαιτείται μια κυβέρνηση στην οποία παραιτείται ένας υπουργός, να προχωρήσει μετά η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης”. Παράλληλα εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα καθώς “έχουμε δείξει την ικανότητά μας αυτή σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το ιστορικό δε συγκριτικό προηγούμενο δείχνει ότι χώρες όπως η Ισπανία, κυβερνούν χωρίς να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, και μάλιστα με δύναμη πολύ μικρότερη από αυτήν που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Για το Κυπριακό ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υπογράμμισε ότι “πρέπει να αναδείξουμε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, τη διεθνή του διάσταση, ως ένα πρόβλημα εισβολής και παραμονής στρατευμάτων κατοχής”. “Για την Ελληνική Δημοκρατία το ουσιαστικό λοιπόν είναι να αναδειχθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας”, προσέθεσε εξηγώντας ότι μη λύση “σημαίνει αποδοχή εκ μέρους μας του status quo, της εισβολής και της διχοτόμησης, η de facto διχοτόμηση να γίνει de jure”.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι “είχε προχωρήσει πάρα πολύ η προσέγγισή μας με τη χώρα αυτή σε όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση”, σημειώνοντας πως “εκεί που περιμέναμε ότι θα είχαμε την κορωνίδα αυτής της καλής πορείας […] είχαμε το πολύ θλιβερό γεγονός Κατσίφα”. Εκτίμησε πάντως πως αν και “είχαμε μια ψύχρανση του κλίματος” για λόγους που κυρίως ανάγονται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, αυτή μπορεί να είναι “πλήρως αναστρέψιμη”. “Η δική μας προσπάθεια είναι ακριβώς να ξαναφέρουμε το επίπεδο των συζητήσεων εκεί που ήταν και να προχωρήσουμε για την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων” υποράμμισε.

Τέλος σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι “είναι προφανές ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή ένα μαύρο μέτωπο από ένα περίεργο γάμο του Νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς. Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο πράγματι πρέπει να υπάρχει μια συμμαχία των Ευρωπαίων που θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει την ψυχή της. Η ψυχή της Ευρώπης είναι οι ελευθερίες, τα δικαιώματα, αλλά και το κοινωνικό κράτος”.