• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Κατρούγκαλος: Αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσία

Κατρούγκαλος: Αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα θα ήθελε να καταστεί ενεργειακός κόμβος και αυτό δεν αποκλείει τις παραδόσεις ρωσικής ενέργειας».

 

Τη θέση ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι «αντιπαραγωγικές», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα, σύμφωνα με το Sputniknews.

O κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η Ελλάδα θεωρούσε πάντα ότι οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές, εάν θέλουμε να δούμε την ενσωμάτωση της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας».

«Η Ρωσία είναι μια φιλική για την Ελλάδα χώρα, με την οποία παραδοσιακά μας συνδέουν καλές σχέσεις. Τα κράτη μας συνδέονται με πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η αμοιβαία συμπάθεια των δύο λαών. Η Αθήνα προσπαθεί πάντα να βελτιώσει τη συνεργασία με τη Μόσχα», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, δύο μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε μάλιστα ότι το ερχόμενο έτος θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα στη Ρωσία.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα ήθελε να καταστεί ενεργειακός κόμβος και αυτό δεν αποκλείει τις παραδόσεις ρωσικής ενέργειας. Αν επιλυθούν όλα τα υφιστάμενα νομικά κωλύματα από την άποψη του ευρωπαϊκού δικαίου, τότε η Αθήνα φυσικά θα ενδιαφερόταν να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το θέμα αυτό».

«Δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, θέλουμε να γίνουμε ένα είδος γέφυρας μεταξύ διαφορετικών ηπείρων και χωρών», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτώμενος συγκεκριμένα για το θέμα των κυρώσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, ο κ. Κατρούγκλος τόνισε ότι «Η Ελλάδα θεωρούσε πάντα ότι οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές, εάν θέλουμε να δούμε την ενσωμάτωση της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Πρέπει όμως να εργαστούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Εκτός από τις σχετικές προσπάθειες των κυβερνήσεων των χωρών μας, είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη του διαλόγου στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι εξόδου από αυτήν την κατάσταση».

«Η Ελλάδα δεν εμπόδισε την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, διότι είναι σαφές ότι αυτό δεν θα ήταν το καλύτερο βήμα. Ωστόσο, προσπαθούμε συνεχώς να στέλνουμε ένα μήνυμα σχετικά με την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «κυβερνήσεις των δύο χωρών μπορούν μόνο να παράσχουν το διαρθρωτικό πλαίσιο για μια τέτοια συνεργασία, ωστόσο, η εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και από τις δύο πλευρές και της δημιουργίας κοινοπραξιών, είναι θέμα του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων».

«Η Ελλάδα προσπαθεί όχι μόνο να είναι μια γέφυρα μεταξύ διαφορετικών χωρών για οικονομικούς λόγους, αλλά και να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην επίλυση των υφιστάμενων αντιφάσεων. Προσπαθούμε πάντα να τηρούμε αυτήν την προσέγγιση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ερωτώμενος για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας.

Τέλος, σε σχέση με το πώς μπορεί η Αθήνα να συμβάλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «Το σπίτι μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούμε τους κανόνες. Αλλά αυτοί οι κανόνες δεν περιλαμβάνουν «ρωσοφοβία»».

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα που ήταν πάντα παρούσα στην ιστορία της Ευρώπης. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία», καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...