• Αρχική
  • Άρθρα
  • Και τρίτος «γαλάζιος» βουλευτής λέει «όχι» στο νομοσχέδιο Τσιάρα – Υπ’ατμόν η κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

Και τρίτος «γαλάζιος» βουλευτής λέει «όχι» στο νομοσχέδιο Τσιάρα – Υπ’ατμόν η κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά τις χθεσινές «πύρινες» τοποθετήσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου,

ο πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου, ήταν εκείνος που από το βήμα της Βουλής εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις κατά του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής μιλώντας για την άσκηση της γονικής μέριμνας, έκρουσε το καμπανάκι ότι υπάρχουν διατυπώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εμφανιστεί η εναλλασσόμενη, κατά χρόνο, διαμονή του τέκνου, ως επιβαλλόμενη εκ του νόμου.

«Η λύση αυτή, αν σωστά έχω πληροφορηθεί, δεν είχε εξαγγελθεί από εσάς, κύριε υπουργέ. Μπορεί όμως να έχω λάθος.

«Αν με το εξίσου εννοείτε ισοτίμως, προτείνω να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τελευταίος όρος που δεν προσφέρεται για παρερμηνείες, διότι το ισοτίμως προσδίδει αξιακή συμμετοχή των γονέων ενώ το εξίσου χρονική. Αν και αυτό θα ήταν περιττό, αφού με άλλες διατάξεις εξασφαλίζεται η ισότητα των γονέων. Επομένως, το εξίσου θα δημιουργήσει προβλήματα».

Και συνέχισε μιλώντας για το 1/3:

«Παρά την αδόκιμη διατύπωση, δεδομένου ότι δεν νοείται τεκμαίρεται ο χρόνος, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε είτε ότι θεσπίζεται κανόνας ότι ο χρόνος επικοινωνίας δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 1/3 είτε ότι εισάγεται τεκμήριο δικαιώματος του γονέα να απολαμβάνει επικοινωνία με το τέκνο, που θα εκτείνεται τουλάχιστον στο 1/3 του συνολικού χρόνου. Ενόψει όμως της αρχής ότι κάθε απόφαση σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου, πρέπει μάλλον να υποθέσουμε ότι πρόκειται για κανόνα, που περιορίζει την αρχή αυτή, ορίζοντας τον χρόνο που έχει συμφέρον το παιδί να επικοινωνεί με τον έναν γονέα. Με άλλα λόγια, προβαίνει ο νομοθέτης, εκφράζοντας προφανώς δυσπιστία προς το δικαστή, σε συγκεκριμενοποίηση του συμφέροντος του τέκνου».

Ο βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε ότι με αυτές τις διατάξεις μπορεί να υπονομευθεί το συναινετικό κλίμα που υποτίθεται ότι προωθεί το νομοσχέδιο. Επίσης διατύπωσε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δικαστικές διενέξεις.

(Φωτο: eurokinissi)