Και τώρα τι ισχύει; Η αλήθεια για την επόμενη μέρα

Οι πρώτοι στόχοι με απλά λόγια...

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Εξακομματική θα είναι η επόμενη Βουλή με τη ΝΔ να έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 9 έδρες με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2019.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,85%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31,53% ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,1%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το ΜΕΡΑ25 με 3,44%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 8,ο8% ενώ τα άκυρα/λευκά το 2,08%. Η αποχή άγγιξε το 42,08%.

Τι θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση;

Με την αυτοδυναμία η ΝΔ είναι σε θέση να περάσει εκείνα που δεσμεύτηκε, όπως για παράδειγμα την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, την μείωση των φόρων, την προώθηση των επενδύσεων κτλ. Χρειάζεται απλά 151 ψήφους.

Σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεγάλοι στόχοι είναι:

1. Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), ώστε η ΝΔ να προσπαθήσει να μείνει για 4 χρόνια στην εξουσία:

Σε σχέση με την εκλογή του ΠτΔ, η νέα κυβέρνηση θα μπορεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άνοιξη του νέου έτους ακόμα και με 151 ψήφους, εφόσον, βεβαίως νωρίτερα δεν επιτευχθεί ευρύτερη πλειοψηφία στην πρόταση της νέας κυβέρνησης, που ίσως θα είναι ξανά ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το άρθρο 32 είχε λάβει 220 «ναι». Η κίνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου, της δίνει το δικαίωμα να αλλάξει το περιεχόμενό της στην επόμενη Βουλή ακόμα και με 151 ψήφους.

2. Η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), ώστε μέσω αυτής να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές

Όπως σχολιάζεται από βουλευτές-συνταγματολόγους, το να μπει το άρθρο 54 προς αναθεώρηση (είχε λάβει βέβαια μόνο 153 «ναι») δίνει την δυνατότητα στην Νέα Δημοκρατία, μέσω αλλαγής του Συντάγματος, να εφαρμόσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την επαναφορά του δηλαδή στο μπόνους των 50 εδρών, από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ειδικότερα: Έχει την δυνατότητα να αλλάξει την συνταγματική πρόβλεψη και να μην ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές.

Το άρθρο 54 έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα και με 180 ψήφους μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα και να προβλέπεται, ότι με 180 ψήφους ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΉ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Αν δεν συμβεί αυτό, αναμένεται να δούμε πως θα αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτό το άρθρο θα παίξει ρόλο η στάση του ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ μαζί με το πρώην ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν οριακά 180 ψήφους.

Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει η τάση που τάσσεται υπέρ της συνεννόησης με την ΝΔ (βλ. για παράδειγμα Ανδρέας Λοβέρδος) και η αριστερόστροφη τάση που δεν αποκλείει την μελλοντική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να δούμε την απόφαση που θα πάρει τελικά η Φώφη Γεννηματά. Ακούγεται πως στο ΚΙΝΑΛ ενδεχόμενα ζητήσουν μείωση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, ώστε να υπερψηφίσουν την σχετική αλλαγή στο Σύνταγμα, η οποία απαιτεί 180 ψήφους. Ωστόσο από την ΝΔ αναφέρουν πως για ποσοστά που βρίσκονται στο πάνω όριο (πολύ πάνω από το 20%), το μπόνους πρέπει να παραμείνει στο 50.

Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα προτιμούσε περισσότερες έδρες. Προφανώς έπρεπε να πείσει ακόμα περισσότερους δεξιούς ψηφοφόρους για να μην δώσουν την ψήφο τους σε μικρά δεξιά κόμματα.

Πλέον στην κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να πείσουν αυτοδύναμοι, χωρίς δικαιολογίες, με το έργο τους, ακόμα περισσότερους πολίτες (ειδικά αν τελικά πάμε σε πρόωρες ή κανονικές εκλογές με απλή αναλογική), ειδάλλως ο ΣΥΡΙΖΑ που διατήρησε την εκλογική δύναμή του αλλά και η Ελληνική Λύση (που πλέον θα έχει κοινοβουλευτική προβολή) απειλούν να της κλέψουν ψήφους από τα αριστερά και τα δεξιά της.

ΦΩΤΟ eurokinissi