• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ.Μητσοτάκης: Το «κλειδί» της πολιτικής της ΝΔ είναι η ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Φωτεινή Ελλάδα

Κ.Μητσοτάκης: Το «κλειδί» της πολιτικής της ΝΔ είναι η ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Φωτεινή Ελλάδα

Η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με σύνθημα: Ισχυρή ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Αχαϊα.

Με βασικό σύνθημα « Ισχυρή ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα» θα κατέβει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ. Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στην Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επίσης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαία, για να γίνει – όπως είπε – και η Αχαϊα γαλάζια.

Οι σαρωτικές αλλαγές για την πάταξη της γραφειοκρατίας, η μείωση των φόρων και η έκρηξη των επενδύσεων θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Ισχυρή Ανάπτυξη – Αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεμπλοκαριστεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης.

«Το Ελληνικό, η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα που καθυστερεί μια ολόκληρη τετραετία, για να προχωρήσει χρειάζεται δύο υπουργικές αποφάσεις. Αυτές, λοιπόν, θα υπογραφούν την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε : Αν με εμπιστευτείτε θα έχω υπουργούς και στο Ανάπτυξης και στα άλλα, κρίσιμα για τις επενδύσεις, υπουργεία που θα υπηρετήσουν με απόλυτη αφοσίωση ένα πρωταρχικό στόχο. Να σαρώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευμα των εκλογών που όπως είπε αφορά την συνέχιση της υπερφορολόγησης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το σχέδιο της ΝΔ για λιγότερους φόρους και κίνητρα για πολλές επενδύσεις που φέρνουν καινούργιες δουλειές.

Αναφερόμενος στην χθεσινή φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδέες, δεν έχει τίποτα το νέο να πει στην ελληνική κοινωνία και ότι το μόνο που γνωρίζει να κάνει είναι να διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ.

Φίλες και φίλοι της Αχαΐας,

Συναντιόμαστε και πάλι στην Πάτρα στο πλαίσιο ενός ακόμη κύκλου περιοδειών μου σε ολόκληρη τη χώρα.

Ξέρετε καλά πως εδώ και τρία χρόνια γύρισα ξανά και ξανά την Ελλάδα -από τον Έβρο μέχρι το Λασίθι και από τις άκρες του Αιγαίου ως τα Επτάνησα.

Γιατί είτε βρίσκομαι στις γειτονιές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης είτε σε ένα ορεινό χωριό, θέλω να σας ακούω «από πρώτο χέρι».

Και να συζητώ μαζί σας -πρόσωπο με πρόσωπο- το σχέδιό μου για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα.

Η εμπειρία αυτή, άλλωστε, είναι που με έκανε να αποφασίσω και έναν διαφορετικό εκλογικό αγώνα. Πιο ήπιο και μετρημένο -πιο ανθρώπινο.

Με λιγότερα συνθήματα και φωνές και περισσότερες προτάσεις. Όμως, με μεγάλο πάθος για να γυρίσουμε, επιτέλους, σελίδα στον τόπο.

Με άλλα λόγια, αν κάποιες εκλογές, παλαιότερα, είχαν αποκληθεί εκλογές «του καναπέ», αυτές της 7ης Ιουλίου πρέπει να γίνουν οι εκλογές «του μυαλού και της ευθύνης».

Εκλογές κρίσιμες, η τελική έκβαση των οποίων θα εξαρτηθεί απόλυτα από την κινητοποίηση και την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Γιατί σε καμία εκλογή δεν υπάρχει προεξοφλημένο αποτέλεσμα.

Στις εκλογές δεν μετρούν οι δημοσκοπήσεις, μετρά μόνο το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν αυτοί που έφτασαν και ψήφισαν στην κάλπη.

Έτσι, ξεκινώ σήμερα τις κεντρικές παρεμβάσεις μου, με μία ομιλία για το «κλειδί» της πολιτικής της Ν.Δ, που είναι και «κλειδί» για την επόμενη μέρα της χώρας: Την ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα!

Επέλεξα, μάλιστα, την Πάτρα γιατί αυτός ο τόπος αντιπροσωπεύει όλα όσα μας δίδαξε το χθες και όσα μας απασχολούν σήμερα. Αλλά και όσα μπορούμε να πετύχουμε αύριο:

Την επιχειρηματική πρωτοπορία που συμβολίζει αυτός ο χώρος, στον οποίο ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 160 χρόνια το πρώτο οινοποιείο στο νέο ελληνικό κράτος. Έκτοτε συνεχίζει αδιάλειπτα να παράγει και να δημιουργεί.

Την παράδοση της παραγωγικής ακμής, αφού το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο λειτούργησε εδώ. Η ακμή εκείνη θα επιστρέψει ξανά μόνο με νέες επενδύσεις.

Το Πανεπιστήμιο της έρευνας και της γνώσης. Η καινοτομία, σε σύνδεση με την οικονομία, είναι που θα δώσει πνοή στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το μεγάλο λιμάνι σας. Που σηματοδοτεί την εξωστρέφεια που πάντα χαρακτήριζε τους Πατρινούς.

Και την οποία χρειαζόμαστε όλοι τώρα περισσότερο από ποτέ.

Συμβολίζει, όμως, ο τόπος αυτός και τη δύσκολη εποχή της κρίσης, που κατεξοχήν βίωσαν οι χιλιάδες άνεργοι τις περιοχής.

Άνεργοι που θα βρουν δουλειά, ελπίδα και μέλλον μόνο αν σπάσει ο φαύλος κύκλος. Αν αντικατασταθεί η σημερινή καθήλωση από μία έκρηξη ανάπτυξης.

Η αγάπη μου για την Πάτρα, για την Αχαΐα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό και επέλεξα να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Ν.Δ στην Αχαΐα.

Για να γίνει και η Αχαΐα γαλάζια. Όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα ξεκινά και τυπικά ο προεκλογικός αγώνας. Χθες το βράδυ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κι απερχόμενος πρωθυπουργός, επανέλαβε όλα όσα οι πολίτες απέρριψαν παταγωδώς πριν δύο μόλις εβδομάδες.

Δεν είχε τίποτε καινούριο να πει. Είναι δε τέτοια η φτώχεια τους ώστε τις περισσότερες τις δανείστηκαν από το δικό μας πρόγραμμα.

Και βέβαια είναι μοιραίο, μη έχοντας κάτι θετικό να επιδείξουν, να διαστρεβλώνουν τις δικές μας θέσεις.

Κατασκευάζουν μία Ν.Δ. που υπάρχει μόνο στην προπαγάνδα τους και βάζουν ψέματα και στο δικό μου στόμα μήπως και παραπλανήσουν κάποιον ανύποπτο. Δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Είναι μάταιο ν’ απαντάς σε ένα χαλασμένο μαγνητόφωνο συνθημάτων.

Οι πρόσφατες Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές κάλπες απέδειξαν, άλλωστε, την ωριμότητα του λαού μας: Οι πολίτες καταδίκασαν την προπαγάνδα των ανύπαρκτων απειλών και του τεχνητού φόβου.

Γύρισαν, όμως, την πλάτη και στις προσφορές της τελευταίας ώρας για να εξαγοραστεί η ψήφος τους. Η σκουριά της δημαγωγίας και των παλαιοκομματικών ρουσφετιών δεν τους αγγίζει πια.

Δεν θα επιτρέψουν να τους κοροϊδέψει ξανά κανείς, όσα και αν τους τάξει.

Γιατί οι Έλληνες δεν ζητούν πλέον μέτρα ανευθυνότητας στα λόγια. Αλλά μέτρο ευθύνης στην πράξη.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχουν λέξεις που η κατάχρησή τους απ’ τους πολιτικούς τις έχει απομακρύνει από τον απλό πολίτη.

Στην ουσία τους, όμως, είναι απλές και συνδέονται απόλυτα με την καθημερινότητά μας. Και πρώτη ανάμεσα σε αυτές, είναι η λέξη «Ανάπτυξη».

Στόχος μου, λοιπόν, μέχρι τις κάλπες είναι να εξηγήσω, όσο πιο απλά γίνεται, πώς εννοώ εγώ την ανάπτυξη ως το δρόμο για την αναγέννηση της χώρας. Γιατί αυτό είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών.
Και εξηγούμαι:

Ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα κουβαλά ένα μεγάλο χρέος και βαριές δεσμεύσεις. Και έχει δύο επιλογές:

– Η πρώτη είναι αυτή που ζήσαμε: Φόροι, φόροι και πάλι φόροι ώστε να παράγονται τεράστια πλεονάσματα από τον στραγγαλισμό της οικονομίας και της μεσαίας τάξης.

Έτσι, όμως, ο εθνικός πλούτος όλο και μειώνεται.

Και όταν η συρρίκνωση συνεχίζεται, οι πολίτες φυτοζωούν με σποραδικά επιδόματα. Το χρέος παραμένει βουνό.

Η χώρα βυθίζεται διαρκώς στην εξάρτηση. Είναι το καθοδικό σπιράλ της στασιμότητας και της μιζέριας.

– Η δεύτερη επιλογή είναι το σχέδιο της Ν.Δ: Λιγότεροι φόροι και κίνητρα για πολλές επενδύσεις που φέρνουν καινούργιες δουλειές.

Δηλαδή περισσότερους μισθούς που τονώνουν την κατανάλωση και νέες εισφορές που ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλά και πρόσθετα δημόσια έσοδα απ’ τη φορολόγηση των κερδών.

Γιατί ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερο εισόδημα για όλους, μικρότερη ανεργία, υψηλότερη απασχόληση, πιο υγιή δημόσια οικονομικά.

Και πώς θα έχουμε επενδύσεις; Με τέσσερις σαφείς τρόπους:

Πρώτον, με μείωση των φόρων ώστε να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα.

Και οι τομείς που προσφέρονται εδώ είναι πολλοί: απ’ τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και την Αγροδιατροφική αλυσίδα έως τις Μεταφορές.

Και από την Ενέργεια, τη μεταποίηση και τις Υπηρεσίες μέχρι τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Δεύτερον, με την απελευθέρωση απ’ τα γρανάζια της γραφειοκρατίας: Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται για πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Ενώ σε περίπτωση προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

Αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Το Ελληνικό, η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα που καθυστερεί μια ολόκληρη τετραετία, για να προχωρήσει χρειάζεται δύο υπουργικές αποφάσεις.

Αυτές, λοιπόν, θα υπογραφούν την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν παντού και δεν είναι πέντε ή δέκα. Είναι εκατοντάδες μικρές διοικητικές αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και δυναμικά.

Αν με εμπιστευτείτε θα έχω υπουργούς και στο Ανάπτυξης και στα άλλα, κρίσιμα για τις επενδύσεις, υπουργεία που θα υπηρετήσουν με απόλυτη αφοσίωση ένα πρωταρχικό στόχο.

Να σαρώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων.

Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης.

Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος μέσα σε μία έκταση του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής.

Ούτε, βεβαίως, να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.

Τέταρτον, με αποκατάσταση της ρευστότητας. Αυτή θα αποκατασταθεί μαζί με την εμπιστοσύνη.

Ήδη βλέπετε όλοι πως οι προσδοκίες των αγορών για μια καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων.

Τάση που αν διατηρηθεί κι ενισχυθεί θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.
Θα αποκατασταθεί επίσης, η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


Πολίτες της Πάτρας,

Πίσω από αυτήν την τόσο σημαντική λέξη -την «Ανάπτυξη»- κρύβεται και η απάντηση στο πολιτικό ερώτημα ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος με τις ελίτ.

Κι είναι αυτό ακριβώς το πεδίο, όπου δοκιμάζονται οι αληθινές δυνάμεις της κοινωνικής προόδου με εκείνες της καθυστέρησης και του πτωχευμένου κρατισμού.


Γιατί τι φέρνουν πρακτικά οι επενδύσεις; Φέρνουν -πρώτα από όλα- καινούργιες και καλά αμειβόμενες δουλειές.

Το Ελληνικό, για παράδειγμα, θα φτάσει στις 60.000 νέες θέσεις εργασίας και ο πρώτος μισθός στην COSCO είναι, πλέον, 1.100 ευρώ.

Ενώ, από την άλλη, υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες που -παρά τα εμπόδια- άντεξαν στην κρίση, προσέλκυσαν ξένους επενδυτές κι έγιναν διεθνώς ανταγωνιστικές.

Είναι αυτές που δίνουν το μέτρο της ελληνικής δημιουργικότητας και των δυνατοτήτων μας.

Μία επένδυση, όμως, δεν αφορά μόνο τον επιχειρηματία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Πυροδοτεί πρόοδο σε ολόκληρη την περιοχή.

Κινεί την ευρύτερη αγορά και παράγει εισόδημα για δεκάδες επαγγέλματα.

Πάρτε, ας πούμε, ένα νέο εργοστάσιο που εξάγει φέτα ή ελληνικό κρασί.

Το χρήμα κυκλοφορεί παντού: στον κτηνοτρόφο ή στον αμπελουργό, στον γεωπόνο, στους μεταφορείς του προϊόντος, στις διάφορες ειδικότητες μέσα στο εργοστάσιο.

Στον γραφίστα που επιμελείται την ιστοσελίδα της εταιρίας και στον τυπογράφο που τυπώνει την ετικέτα της συσκευασίας.

Και η επιρροή αυτής της επένδυσης δεν σταματά εδώ: Απλώνεται έως το βενζινάδικο της περιοχής, που εφοδιάζει με καύσιμα τον στόλο διανομής.

Και φτάνει μέχρι τα καφέ της γειτονιάς, που ζωντανεύουν από τους εργαζόμενους, μετά τη βάρδιά τους.

Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις φέρνουν φόρους υπέρ του Δημοσίου. Χρήματα, δηλαδή, για τα δημόσια νοσοκομεία.

Για τους δασκάλους και τους καθηγητές στα σχολεία. Και για τους αστυνομικούς στις συνοικίες.

Προσθέτουν, όμως, κι έσοδα στο Ασφαλιστικό Σύστημα από τις εισφορές των εργαζόμενων, ώστε να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις.

Αυτή την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας καλείται να υπηρετήσει το συμβόλαιο εργαζομένων, επιχειρήσεων και κράτους το οποίο εισηγείται η Ν.Δ.

Διότι όποιος απολαμβάνει κίνητρα για να δράσει, αναλαμβάνει και υποχρεώσεις.

Αυτό θα πει ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται και θα ελέγχεται με την καθιέρωση λευκού μητρώου για τους συνεπείς εργοδότες.

Και ότι οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους.

Είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, είτε και με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς.

Ενώ το κράτος θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, ανάπτυξη σημαίνει πολιτική ευημερίας για τους πολλούς -και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. Είναι η «αλυσίδα του καλού» και ο ιμάντας που οδηγεί τον καθένα ξεχωριστά σε μία καλύτερη ζωή.
Είναι ο μοναδικός δρόμος για να προσφέρει ξανά η Ελλάδα ευκαιρίες στα παιδιά της που φεύγουν στο εξωτερικό. Για αυτό και η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί την «καρδιά» του δικού μας οράματος για τη νέα, αυτοδύναμη Ελλάδα.


Φίλες και φίλοι,

Την αντίληψη που μόλις περιέγραψα υποστηρίζουν τέσσερις δέσμες συγκεκριμένων μέτρων του κυβερνητικού μας προγράμματος:

1ον. Διατήρηση του αφορολόγητου. Καταργούμε την μείωση που μόνος του ψήφισε -και υποκριτικά ξεψήφισε προεκλογικά- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνοι το είπαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα το κάνουν. Ενώ εγώ το λέω γιατί ξέρω ότι θα το κάνω πράξη.

2ον. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από 22% σήμερα, στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Και 2.000 ενίσχυση στα νέα ζευγάρια για κάθε νέο Ελληνόπουλο που θα γεννιέται.

3ον. Ο φόρος των επιχειρήσεων θα πέσει από το 28% σήμερα στο 20%, μέσα σε δύο χρόνια. Και στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος. Και οι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι 11% και 22% αντί για 13% και 24% σήμερα.

Και 4ον. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% οριζοντίως για όλους τους Έλληνες -και παντού στη χώρα. Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη ώστε αυτές να επενδύουν.

Φίλες και φίλοι,

Μπορούμε!

Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πιστέψουμε. Χάρη στη μεσαία τάξη, η χώρα μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της μετά τα ερείπια που άφησαν η κατοχή και ο εμφύλιος.

Ήταν η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα του Έλληνα που την ενέταξαν, αργότερα, στα αναπτυγμένα κράτη.

Και, παρά την κρίση, οι δυνάμεις αυτές παραμένουν ζωντανές. Και είναι δίπλα μας.

Ακούστε μερικά παραδείγματα ξεχωριστών επιχειρήσεων, την αξία των οποίων αναγνωρίζει και επιβραβεύει δημόσια η ίδια η επιχειρηματική μας κοινότητα:

Στο Αλουμίνιο, που τόσο δοκιμάστηκε, έχουμε μια εξαγωγική επιχείρηση στη Λάρισα που γεννήθηκε απ’ το μηδέν, όταν ξεκινούσε η κρίση.

Σήμερα έφτασε να έχει σήμερα τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να είναι μια από τις πιο προηγμένες και διεθνώς ανταγωνιστικές στον κλάδο.

Από τις πολλές εξαιρετικές εταιρίες του πρωτογενή τομέα αναφέρω μια εξαγωγική συνεργατική προσπάθεια, με 350 μέλη-παραγωγούς ακτινιδίων στη Μακεδονία. Αναπτύχθηκε κατά 60%, μέσα στην κρίση.

Έχει μάλιστα δικό της πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης -σε συνεργασία με ένα Ιταλό παραγωγό- με τον οποίο αναπτύσσουν από κοινού νέες ποικιλίες.

Μπορούμε, όμως, να μπούμε νικηφόρα και στον ανταγωνισμό που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Θέλετε παραδείγματα;

Διαθέτουμε, λοιπόν, εταιρία που αναπτύσσει ειδικό λογισμικό το οποίο μετατρέπει το κείμενο σε φυσική ανθρώπινη φωνή σε διαφορετικές γλώσσες.

Τόσο επιτυχημένη, που αγοράστηκε από μια μεγάλη πολυεθνική παραγωγής υπολογιστών και κινητής τηλεφωνίας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ελληνική ομάδα έπεισε τους ξένους να μείνει και συνεχίσει εδώ την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας.


Αλλά και κάτι άλλο που οι περισσότεροι ίσως αγνοούν.
Η χώρα μας, με τις τόσες θάλασσες, αλλά και τα προβλήματα ρύπανσης διαθέτει – στην Ελευσίνα- έναν από τους καλύτερους διεθνείς ομίλους στη διαχείριση αποβλήτων και της θαλάσσιας αντιρρύπανσης.

Αναλαμβάνει συμβόλαια μέχρι και από τον ΟΗΕ. Και πρωταγωνιστεί σ’ έναν τομέα με σημαντική προοπτική.

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ακόμα λαμπρά παραδείγματα, που συνάντησα ο ίδιος στο οδοιπορικό μου στην παραγωγική Ελλάδα. Αυτήν, που η απερχόμενη κυβέρνηση κράτησε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Όμως, υπάρχουν και ζητούν ένα μόνο πράγμα: την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερη ιδεοληψία.

Λοιπόν, οι Έλληνες μπορούμε! Έχουμε ταλέντο, εργατικότητα και θέληση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα αρχή.

Στην Δυτική Ελλάδα, για παράδειγμα, βρίσκεται η Ολυμπία. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παγκόσμια μνημεία.

Κάθε 2 χρόνια – στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – διαφημίζεται δωρεάν σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Έχει επίσης καταπληκτικά τοπία, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μια υπέροχη παραλία δεκάδων χιλιομέτρων με ολοκάθαρη θάλασσα, αλλά και υποδομές πρόσβασης. Γιατί να μη μεταβληθεί σε διεθνή τουριστικό προορισμό;

Το πέτυχε ήδη η Μεσσηνία. Μπορούμε και στην Ολυμπία.

Η Αιτωλοακαρνανία, επίσης, έχει τεράστιο υδάτινο πλούτο.

Με βάση τις λίμνες της και με μεγάλες επενδύσεις αντλησιοταμίευσης, μπορεί να αποθηκεύει το περίσσευμα ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έτσι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη και θα κερδίσουν μέχρι και χίλιες θέσεις εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής των επενδύσεων αυτών. Το νερό είναι πηγή ανάπτυξης.

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας, τέλος, έρχεται 3ο σε αριθμό δημοσιεύσεων στην Ελλάδα, διαθέτει 1.598 ερευνητές και αναγνωρίζεται διεθνώς, ιδίως στις θετικές επιστήμες.
Δεν καταλαβαίνω γιατί η Πάτρα δεν μπορεί να γίνει κέντρο διεθνούς έρευνας.

Αρκεί να απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμιά μας από τις γνωστές παθογένειες. Να τους δώσουμε ισχυρά κίνητρα συνεργασίας με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Κι όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον νέο Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη.


Πολίτες της Πάτρας,

Προσέξτε, όμως!

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι εύκολος. Είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση.


Από την ΔΕΗ -τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας- στα πρόθυρα χρεοκοπίας μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Θα χρειαστεί, συνεπώς, σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Και θα τα καταφέρουμε!

Ένα, όμως, να γνωρίζετε: όπως υπήρξα μετρημένος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έτσι θα είμαι και ως πρωθυπουργός, αν με εμπιστευτείτε.

Θα μείνω πάντα πιστός στη Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε μαζί!

Βαδίζοντας προς τις εθνικές εκλογές πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός. Και δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.


Μπορεί στις 26 Μαΐου οι πολίτες να έστειλαν ένα βροντερό μήνυμα πολιτικής αλλαγής και ελπίδας. Όμως μόνο στις 7 Ιουλίου το διπλό αυτό μήνυμα μπορεί να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα.

Γι’ αυτό θέλω να είμαι καθαρός απέναντι στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα την επόμενη μέρα, είναι σταθερή κυβέρνηση και αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η οικονομία μας προπαντός απαιτεί σωστές αποφάσεις και γρήγορα αποτελέσματα. Για να τα πετύχω αυτά χρειάζομαι και σας ζητώ μια ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου.

Την εντολή αυτή την ζητώ από όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές.

Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους, ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο.


Γιατί η Ν.Δ δεν είναι, πλέον, μόνον η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας.

Είναι ταυτόχρονα ένα ευρύ πατριωτικό ρεύμα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Το δημιουργικό κύμα που καλείται να φέρει σιγουριά κι ανάπτυξη στον τόπο.

Σας ζητώ λοιπόν μια ισχυρή εντολή για να μπορώ να τα κάνω όλα αυτά πραγματικότητα.


Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν δίστασα να παραδεχθώ λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος. Τώρα, όμως, σας βεβαιώνω πως η Ν.Δ είναι πιο ώριμη και πιο ικανή από ποτέ για να κυβερνήσει τη χώρα.

Με ένα σαφές και μετρημένο πρόγραμμα. Και με στελέχη που συνδυάζουν την εμπειρία και την ανανέωση στη σκέψη και στη δράση!Γνωρίζετε επίσης ότι πάντα υπήρξα ήπιος κι η διάθεσή μου συναινετική. Έχω πάντα τις ίδιες αρχές.

Τώρα, όμως, σας βεβαιώνω πως οι καιροί απαιτούν ένα δυνατό χέρι στο τιμόνι της πατρίδας.

Με διάθεση να συνεργαστεί με κάθε άξιο Έλληνα και ανοιχτό σε κάθε γόνιμη ιδέα. Αλλά και με ρητή την εντολή του λαού να προχωρήσει μπροστά.

Γνωρίζετε, τέλος, ότι ανέκαθεν απέφευγα τα μεγάλα λόγια. Τώρα, όμως, ναι, μπορώ να σας βεβαιώσω: Αισθάνομαι απόλυτα έτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση του τόπου.

Σας ζητώ, λοιπόν, να μου δώσετε την ευκαιρία να υπηρετήσω όλους εσάς. Να μπω πρώτος στη μάχη.

Στη μάχη με ένα στόχο: Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα!


Το μέλλον είναι τώρα στο χέρι μας!

Για την Ελλάδα που αξίζουμε!

Για να πάμε επιτέλους μπροστά!

Για να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα!

Ενωμένοι μπορούμε!

Σας ευχαριστώ!

(φώτο: Eurokinissi)

(υπό διαρκή ανανέωση)