• Αρχική
 • Άρθρα
 • Κ.Μητσοτάκης: «Τέλος οι κάμερες – Ώρα για δράση και όχι για εντυπώσεις – Πάνω από τα χρήματα η πατρίδα» (BINTEO)

Κ.Μητσοτάκης: «Τέλος οι κάμερες – Ώρα για δράση και όχι για εντυπώσεις – Πάνω από τα χρήματα η πατρίδα» (BINTEO)

Η Βουλή θα λειτουργεί ολόκληρο το καλοκαίρι - Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ο κόσμος περιμένει ΕΡΓΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε, εν τάχει, το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει λέγοντας πως «αλλάζουμε το μοντέλο διακυβέρνησης».

«Η πρώτη μας συνάντηση θα είναι πανηγυρική και θα αποτελέσει εξαίρεση. Θα είναι το πρώτο και τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με κάμερες. Τα υπόλοιπα συμβούλια θα γίνουν στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή. Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, γιατί αποτελούν ευκαιρία για συντονισμό και δράση και όχι για εντυπώσεις», ξεκαθάρισε.

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

«Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκρατες σε μια δημιουργική σύνθεση». Κάποιοι άφησαν τις καριέρες τους. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γιατί αποδεικνύετε ότι πάνω από τις επαγγελματικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα» , τόνισε.

Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία εφαρμογή με το όνομα «ΜΑΖΙ» που θα παρακολουθεί οριζόντια τους υπουργούς για το έργο τους.

«Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή με διαγράμματα στόχους και συνεχή αξιολόγηση. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Τασούλα ως πρόεδρό της. Το τριήμερο 20-22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο που ήταν η αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, τελείωσε η λογική της ακραίας πόλωσης. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειριστήκατε τις παραδόσεις παραλαβές, θα υψώσουμε γέφυρες και δεν θα σηκώσουμε τοίχους» συμπλήρωσε στην εισήγησή του ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο νέος πρωθυπουργός στάθηκε σε τρία σημεία:

 1. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ, ομαδικά με ενιαίο λόγο. Μειώνουμε κατά 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες. Αναβαθμίζουμε την πολιτική στα μάτια του πολίτη
 2. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε τον τρόπο που υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση αλλά παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Η ψήφιση ενός νόμου αποτελεί το πρώτο στάδιο. Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση για να αφήσει αποτύπωμα. Είναι το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ, μια μέθοδος που παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων.
 3. Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε με βάση όσα εκπέμπουμε. Αποτελούμε άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους από αυτό που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του ως εξής:

 1. Ανάπτυξη
 2. Αξία στη δημόσια περιουσία
 3. Ασφάλεια στο σπίτι, στην χώρα, και πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ
 4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο
 5. Εκπαίδευση. «Θα επισκεφτώ την Πέμπτη το υπ. Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπαιδευτικοί
 6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες
 7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους εργαζόμενων επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την επικράτεια μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή των εργασιακών δεδομένων
 8. Αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος
 9. Προστασία περιβάλλοντος
 10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος
 11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά
  και ενημέρωσης με διαφορετική αισθητική
 12. Μια ισχυρή Ελλάδα

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους υπουργούς του:

«Καλούμαστε να κυβερνήσουμε με ωριμότητα και μακάρι να το δούμε αυτό από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Αντίπαλοί μας μόνο οι δυσκολίες. Να αγαπήσουμε το καθήκον μας γιατί αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε και να δείξουμε ότι δεν θα γίνουμε μια κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες. Να κάνουμε πράξη ότι οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Να μπορούμε πάντα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια».

ΦΩΤΟ eurokinissi