Κ.Μητσοτάκης: «Τα Σκόπια θα πρέπει να προχωρήσουν πρωτίστως σε αλλαγή του Συντάγματός τους»

Τις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, από τη Σόφια όπου μετείχε στη σύνοδο του ΕΚΛ, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γκόραν Ζάεφ, σήμερα στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στις προϋποθέσεις που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση που δεν θα είναι συνολική. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν συνεργάτες του, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδεχτεί μια ακάλυπτη επιταγή και μάλιστα μεταχρονολογημένη.

Κατά τη σύνοδο του ΕΛΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο δεν ασκήθηκε καμία πίεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ για να συναινέσει σε μια τυχόν συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί τους όρους που έχει θέσει, αλλά και το θέμα των Σκοπίων δεν βρέθηκε καν στο επίκεντρο των συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Για να γίνει αποδεκτή μια λύση, από τη ΝΔ, θα πρέπει να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση από τη γειτονική χώρα και η ονομασία να είναι κοινή για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Το θέμα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, στον οποίον σημείωσε ότι είναι «ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

(iefimerida)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu