• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ.Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση θα γίνει συλλογική αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη»

Κ.Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση θα γίνει συλλογική αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη»

«Το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα».

Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά, σχετική με την εικόνα του ελληνικού κράτους, που είχε κάνει ο Αλέξανδρος Σούτσος.

«Όπως το είχε χαρακτηρίσει, το 1848, ο Αλέξανδρος Σούτσος κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής, ένα κράτος το οποίο συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του και αυτό το κράτος έχουμε επιτέλους υποχρέωση να το αλλάξουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς 170 χρόνια μετά θα μπορούσε κάποιος να κάνει την ίδια περιγραφή» είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου. Ο Πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση θα γίνει συλλογική αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι: «Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα», αναφερόμενος στο πώς θα λειτουργεί στο εξής η ελληνική κυβέρνηση.

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

(φώτο: Eurokinissi-πηγή: newsbeast.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •