• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ.Μητσοτάκης για ΜΚΟ: «Κανείς δεν παίζει με την χώρα – Τα σύνορα τώρα φυλάσσονται»

Κ.Μητσοτάκης για ΜΚΟ: «Κανείς δεν παίζει με την χώρα – Τα σύνορα τώρα φυλάσσονται»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο «μεταναστευτικό» και την Τουρκία, μιλώντας σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

Αναφορικά με τις ΜΚΟ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν “ονοματεπώνυμο”».

«Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τον οποίο επικαλούνται. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε άλλο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς. Τα σύνορά μας, λοιπόν, τα θαλάσσια σύνορά μας, τώρα φυλάσσονται».

«Οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στην χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης. Σε αντίθεση με δράσεις πρόσκαιρης ανακούφισης που μεταθέτουν το πρόβλημα και ταυτόχρονα οδηγούν σε νέες μεταναστευτικές ροές»., συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναλογική κατανομή των βαρών».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «από τον Αύγουστο έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή της ευθύνης της. Και η ίδια έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά στα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα».

«Παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα, προσδοκώ στη συνεργασία των γειτόνων μας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Ελπίζω ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα επανέλθουμε στις μικρότερες ροές του παρελθόντος. Στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας κάθε πλευρά οφείλει να κάνει την δουλειά της» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Λιμενικού και η ενίσχυσή του σε προσωπικό. Το 2021 θα ενισχυθεί με 4 νέα πλοία άνω των τριάντα μέτρων αλλά και με τα νέα ταχύπλοα που δώρισε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι «το 2019 η μεταναστευτική καταιγίδα διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018, φτάνοντας περίπου τις 72.000 αφίξεις. Από αυτές, μόλις το 22% προέρχεται από την Συρία, ενώ σχεδόν το 40% αφορά Αφγανούς. Όμως εδώ και επτά μήνες η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό έχει αλλάξει».

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...