Κ.Μητσοτάκης: «Δεν φοβόμαστε να πάμε στην Χάγη – Συζητάμε μόνο για υφαλοκρηπίδα»

Ποιος ο στόχος της Τουρκίας...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νέα έκκληση στην τουρκική πλευρά για προσφυγή στην Χάγη απεύθυνε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την πάγια θέση της Ελλάδας, πως η όποια προσφυγή δεν μπορεί να αφορά τίποτε άλλο παρά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

O πρωθυπουργός, μιλώντας στους Αγίους Αναργύρους εξέφρασε την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ως υπονομευτή της ειρήνης στην Τουρκία.

Μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όλα δείχνουν πως η ελληνική διπλωματία δεν επιθυμεί την ένταση με την Τουρκία, εξακολουθώντας να προτιμά την ήπια οδό, εν προκειμένω την προσφυγή στο διεθνές δίκαιο για τα υπαρκτά θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτά φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η έκνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης ούτε οι όποιες κατά καιρούς αμφισβητήσει της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σε ομιλία του στους Αγίους Αναργύρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η δικιά μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες  με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση  υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής  οικονομικής ζώνης. Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη  σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».

Σημείωση el.gr: Τι είναι υφαλοκρηπίδα;

Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας, τουτέστιν το τμήμα που αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45 μοίρες.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής! Αντίθετα η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου (και ειδικά το Καστελόριζο) δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής.

Οι Τούρκοι επιμένουν πως δεν μπορεί ένα νησί, όπως το Καστελλόριζο, να στερεί μια μεγάλη ΑΟΖ σε μία ηπειρωτική χώρα με την μακριά ακτογραμμή της Τουρκίας. Προκειμένου λοιπόν να στηρίξει την άποψή της, προβάλλει την αντίληψη πως τα νησιά του Αιγαίου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ. Άρα, για το Καστελλόριζο, φερειπείν, αποδέχεται ότι έχει έξι μίλια χωρικά ύδατα και αυτό ήταν. Δεν μπορεί, σύμφωνα με την Άγκυρα, να έχει επήρεια σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, που να φτάνει έως την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπως είδατε στο παραπάνω βίντεο.

Το Δίκαιο της Θάλασσας όμως αναφέρει πως τα νησιά που διατηρούν οικονομική ζωή, όπως το Καστελόριζο δικαιούνται ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν έχει κυρώσει ούτε τη Διεθνή Συνθήκη για την Υφαλοκρηπίδα του 1958 ούτε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι οποίες ορίζουν την υφαλοκρηπίδα και τρόπους οριοθέτησής της. ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.

Οι αποφάσεις της Χάγης τείνουν να είναι συμβιβαστικές και μεσοβέζικες. Θεωρώντας πως έχουμε 100% δίκιο στην διαμάχη με την Τουρκία (Διεθνές Δίκαιο), μια απόφαση που θα είναι 60% ή 70% υπέρ μας, θα συνιστά παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα είναι εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά διαχειρίσιμη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και παρατηρούμε πως η Τουρκία παρουσιάζεται να τα θέλει όλα, προκειμένου να υποχωρήσει στο να πάρει τα μισά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί