• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ.Μητσοτάκης για ΑΟΖ Ιονίου, Συμφωνία Πρεσπών- Αλβανία και Σκόπια- H φράση που συγκίνησε(ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.Μητσοτάκης για ΑΟΖ Ιονίου, Συμφωνία Πρεσπών- Αλβανία και Σκόπια- H φράση που συγκίνησε(ΒΙΝΤΕΟ)

Για το περιστατικό με την ταινία Τζόκερ, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και της Αλβανίας, τις προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στην εποχή της αβεβαιότητας,

μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “κυβερνώντες σε εποχές ακυβερνησίας”, ενώ στάθηκε απέναντι στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον εθνικισμό.

Για το περιστατικό με την ταινία «Τζόκερ»: Ζήσαμε “μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων” και διαμορφώθηκε μια “παρωδία” που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, επισήμανε ο πρωθυπουργός. “Πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι οι ανήλικοι που έχουν δεδομένα στο κινητό τους μπορούν να βλέπουν διάφορα, απάντησε ότι η δημόσια σφαίρα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες από την ιδιωτική σφαίρα.

“Ολα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα απλά, να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό “ίσως είναι και μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα το γεγονός ότι αφιερώνουμε τόσο ενέργεια για να συζητήσουμε ένα θέμα ήσσονος σημασίας”.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες”, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και της Αλβανίας. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός”, τόνισε.

Για την Αλβανία: Σχετικά με την Αλβανία έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, λέγοντας: “Οπως με όλους έτσι και με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος και η επίλυση της ΑΟΖ του Ιονίου”.

Οι προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας: Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας, που είναι οι εξής:

1. Πολιτική σταθερότητα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ακροατήριο να φανταστεί τι θα ζούσε η χώρα σήμερα αν με τα ίδια ποσοστά των κομμάτων ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής. “Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πατρίδα”, είπε.

2. Ικανό επιτελείο.

3. Το σύστημα δουλειάς, ο τρόπος οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση του λειτουργεί σαν “κυβέρνηση Α.Ε.” και σημείωσε πως έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε όλα τα προηγμένα κράτη.

4. Συνεργασίες, συνθέσεις και διαρκής διάλογος, εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητος. Εδώ ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές και σημείωσε πως επιδίωξε τη σύγκλιση και τη σύνθεση, επέλεξε τη συνεννόηση από την κομματική ακαμψία.

5. Ρεαλισμός.

6. Αίσθηση ευθύνης

Ιστορική αναδρομή: Η Ελλάδα προόδευσε όταν ενώθηκε και όταν επέλεξε τους σωστούς συμμάχους και όταν όλος ο πατριωτισμός της ενεργοποίησε μια ανάπτυξη της οποία τα αποτελέσματα τα αισθάνθηκε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία”, τόνισε και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια σταθερή δύναμη ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή. Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο όσον αφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε Ανατολική Μεσόγειο και με πολιτική αρχών, αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών. Γιατί μόνο όποιος φοβάται φοβίζει και τελικά δεν κερδίζει“.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τις συνέπειες της και το δίδαγμα είναι πως δεν υπάρχουν πολιτικοί σωτήρες, ούτε μαγικές συνταγές.

Αναφορά στον Μαξ Βέμππερ: Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές στον μεγάλο κοινωνιολόγο Μαξ Βέμπερ και όσα είχε πει πριν από εκατό χρόνια, όπως τη ρήση του ότι ο πραγματικός ηγέτης πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά: Πάθος, αίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί και μια αίσθηση του μέτρου, λέγοντας ότι παραμένει επίκαιρη και σήμερα.

Έκλεισε την ομιλία του με προσωπικό τόνο απαντώντας στην ερώτηση που του κάνουν συχνά οι δημοσιογράφοι, αν έχει ήσυχο ύπνο τις νύχτες.

“Απαντώ αβίαστα ναι, όχι γιατί έλυσα όλα τα προβλήματα της ημέρας, αλλά γιατί κάθε βράδυ νιώθω πως έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά, έχω κάνει ότι περνάει από το χέρι μου για να πάμε ένα ακόμη μικρό βήμα μπροστά. Και ίσως από αυτή τη μικρή ανθρώπινη ικανοποίηση να εκκινεί και να φορτίζεται κάθε μέρα αυτή η διαρκής και επίπονη προσπάθεια να κατακτηθεί τελικά η κυβερνησιμότητα, έστω και σε καιρούς που φαντάζουν ακυβέρνητοι”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας συγκίνηση στο ακροατήριο.

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

(φώτο: Eurokinissi)