• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ.Μητσοτάκης: «Η Τουρκία μας στέλνει μετανάστες και η Ευρώπη μας βλέπει ως χώρο στάθμευσης – Δεν θα το δεχτώ άλλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.Μητσοτάκης: «Η Τουρκία μας στέλνει μετανάστες και η Ευρώπη μας βλέπει ως χώρο στάθμευσης – Δεν θα το δεχτώ άλλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Γκερτ Χέλερ και την δημοσιογράφο Νικόλ Μπάστιαν.

Όπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle, η εφημερίδα, προλογίζοντας τη συνέντευξη, αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιρρίπτει βαριές κατηγορίες» στην Ευρώπη για την διαχείριση του μεταναστευτικού, κατηγορώντας την Τουρκία για «οργανωμένο σχέδιο».

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας και την άφιξη εκατοντάδων μουσουλμάνων, κυρίως, αλλοδαπών, καθημερινά στα ελληνικά νησιά αναφέρει:

«Θα το πω ξεκάθαρα. Δεν είναι αποδεκτό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Είναι προφανές τι συμβαίνει: Η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό ώστε να πιέσει την Ευρώπη και να επιτύχει παραχωρήσεις. Είπα ανοιχτά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται χρησιμοθηρικά τους πρόσφυγες και μετανάστες εάν θέλει καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα». Αναφορικά με τις ενέργειες της Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «οι διαδικασίες για το άσυλο είναι αυστηρότερες και πιο γρήγορες. Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στην χώρα καταγωγής του».

Για την Ευρώπη:

«Η Ευρώπη αγνοεί το πρόβλημα. Αλλά πλέον δε θα δεχθώ άλλο να προσποιείται κάποιος ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου του Δουβλίνου. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα να επωφελείται μόνο από τα πλεονεκτήματα του χώρου Σένγκεν και από την άλλη να αρνείται να μοιραστεί το βάρος (σσ: του προσφυγικού), όπως κάνουν μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σαν βολικούς χώρους στάθμευσης προσφύγων και μεταναστών. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι! Δεν θα το δεχθώ άλλο».

φωτο eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •