• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιταλίδα ευρωβουλευτής λέει την αλήθεια για την Ελλάδα, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιταλίδα ευρωβουλευτής λέει την αλήθεια για την Ελλάδα, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παρέμβαση της ευρωβουλευτή Laura Agea του κινήματος «Πέντε αστέρων» στην Ιταλία ξάφνιασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρθηκε στην δημόσια περιουσία της Ελλάδας, η οποία κατέληξε σε ξένα χέρια, στις «διαταγές» της Ευρώπης που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός και σε πολλά άλλα, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες.

Παραθέτουμε την ομιλία, όπως την βρήκαμε στο διαδίκτυο καθώς και το βίντεο στα ιταλικά, προκειμένου να έχετε την εικόνα:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, συνάδελφοι, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα .Έρχομαι αμέσως στο θέμα. Στο μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρέπει ποτέ πια να επαναληφθεί μια δραματική περίπτωση όπως αυτή της χώρας σας. Της Ελλάδας! Μια περίπτωση στην οποία η Ευρώπη έδειξε το πιο ανήλεο και σκληρό πρόσωπο με γραφειοκράτες και καθηγητές να “παίζουν” με το μεγαλύτερο κοινωνικό-οικονομικό πείραμα της ιστορίας. Πριν λίγους μήνες, γιορτάσατε το τέλος του μνημονιακούς προγράμματος. Αλλά τα αποτελέσματα της Τρόικας είναι οφθαλμοφανή για όλους.

Το 95% των 216 δισεκατομμυρίων που διατέθηκαν μέχρι το 2016 δεν προορίστηκαν προς όφελος των πολιτών αλλά κατέληξαν στις ιδιωτικές τράπεζες. Πάντα οι ίδιοι! Το ίδιο συνέβη και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Εάν μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, κατέληξαν στα χέρια γερμανικών και Γαλλικών εταιρειών. Πάντα οι ίδιοι!

Και, δεν θα αναφερθώ για την δραματική λιτανεία των στοιχείων του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος: ανεργία, μειώσεις συντάξεων, άστεγοι, αυτοκτονίες υποσιτισμένα παιδιά. Και ας σκεφτούμε ότι για καθηγητές όπως ο Mario Monti, πρώην Ιταλός πρωθυπουργός που ορίστηκε από το spread και όχι από τον λαό, η Ελλάδα στάθηκε η πιο απτή έκφραση της μεγάλης επιτυχίας του ευρώ.

Πριν μερικές μέρες μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται μια πιθανή του επιστροφή στην πολιτική ζωή γιατί “το ζητούν οι πολίτες”. Ίσως η πρώτη άτυχης προσπάθεια να αναμετρηθεί με την λαϊκή συναίνεση δεν τον ικανοποίησε πλήρως.

Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα, δεν χάσατε με την Ευρώπη, χάσατε με τον λαό σας. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή προσπαθήσατε  να αντισταθείτε (σ.σ. εδώ η Ιταλίδα ευρωβουλευτής είναι λίγο αδιάβαστη, καθώς ο Α.Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα αντισταθεί, δεν το προσπάθησε. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε κατήφορος για την ελληνική οικονομία και υπερχρέωση των πολιτών, με τον Γ,Βαρουφάκη στα ηνία του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα) μετά όμως η Ευρώπη “ζήτησε” και εσείς “πράξατε”. Για την ακρίβεια “διέταξε” και εσείς “εφαρμόσατε”. Κρίμα, γιατί λέγατε ότι θα χτίζατε μια “άλλη” Ευρώπη! Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Ευρώπη είναι πάντα η ίδια: ή αρέσει στην Γερμανία, και σε μερικούς άλλους, ή απορρίπτεται.

Τα μεσογειακά κράτη, εκείνα που έπρεπε να σας στηρίξουν, σας γύρισαν την πλάτη. Μες σ ‘αυτούς και η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να σας βοηθήσει αλλά μετά στάθηκε η πιο πίστη συνεργός των ανήλεων πολιτικών λιτότητας. Αυτό έκανε ο Matteo Renzi με την Ελλάδα και εσείς το ξέρετε. Αυτό έκαναν οι κυβερνήσεις των δήθεν σοσιαλιστικών κυβερνήσεων (σ.σ. εδώ συνεχίζεται η «καραμέλα» εξιδανίκευσης της Αριστεράς, την ώρα που οι υπέρογκοι φόροι, ο κρατισμός και η υπαλληλοποίηση των πάντων είναι προϊόντα αριστερής ιδεολογίας).

Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα, θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή εάν και δεν μου ζητήθηκε. Σκεφτείτε καλά, δυο, εκατό, χίλιες φορές πριν να συμμετέχετε στο ευρωπαϊκό γκρουπ των σοσιαλιστών την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Σκέφτηκε το καλά πριν να κάνετε συνασπισμούς με αυτούς που ταπείνωσαν τον λαό σας! Και το πρόβλημα είναι εδώ ακριβώς. Μια ευρωπαϊκή “ένωση” στο όνομα αλλά όχι στην πράξη. Μια. Χαώδης διαφορά αναμεσά στο βορά και στον νότο. Μια ευρωπαϊκή “ένωση” αδύναμη με τους δυνατούς και ισχυρή με τους ασθενείς.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς, τα μεσογειακά κράτη, δεν επιθυμούμε πλέον να συνεχίσουμε να είμαστε τα χρήσιμα κορόιδα της Ευρώπης. Το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί αμέσως στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή και ο πρόεδρος Juncker πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα με το ίδιο πάθος και την ίδια απίστευτη αποφασιστικότητα με τις οποίες διευθέτησαν άλλες προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα την θερινή ώρα.

Η Ευρώπη στάθηκε στυγνή με τους Έλληνες. Έπραξε εάν ιστορικό λάθος, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό. Επ’ονοματι αυτού του θεσμού (του κινήματος 5 αστέρων), ο μοναδικός που ψηφίστηκε από τους πολίτες, νοιώθω την υποχρέωση να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Και για το καλό και το μέλλον της Ευρώπης, αυτό που συνέβη με την Ελλάδα δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ πια. Με κανέναν άλλο ευρωπαϊκό λαό. Ποτέ πια!