• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα της παρακολούθησης των πολιτών στη Βουλή: Θα δοθούν απαντήσεις;

Η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα της παρακολούθησης των πολιτών στη Βουλή: Θα δοθούν απαντήσεις;

Άμεση αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

Όπως σας ενημερώσαμε χθες, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, παραδέχτηκε έμμεσα, πως οι πολίτες παρακολουθούνται για τις ενέργειές τους στα social media. Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν οι «προληπτικές προσαγωγές» στα Γιαννιτσά.

Σήμερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης, έθεσε ερώτηση επί του θέματος στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις.

Στην ερώτησή του ο κ. Σταμάτης αναφέρει ότι «στον απόηχο των προσαγωγών πολιτών στα Γιαννιτσά, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε μια δήλωση-παραδοχή, αδιανόητη για το δημοκρατικό πολίτευμά μας».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κ. Γεροβασίλη «παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι οι προσαγωγές των πολιτών έγιναν ύστερα από παρακολούθηση των αναρτήσεών τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και για προληπτικούς λόγους!».

Ο βουλευτής της ΝΔ προσθέτει ότι ακόμα «η παραδοχή αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναδάκη, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «ειδικός μηχανισμός» παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου, ο οποίος, μάλιστα, διεχώριζε τους χρήστες σε «δεξιούς» και «αριστερούς«».

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ο κ.Βερναδάκης μέσω Facebook:

«Το μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media περιέχει για το μήνα αυτό και ένα ενδιαφέρον (παραπολιτικό) στοιχείο: συνεχίζεται η μαζική δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αφορά φανς τηλεοπτικών σώου που ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς».

Ως εκ τούτου, ο κ. Σταμάτης τονίζει ότι «οι δημόσιες αυτές παραδοχές εγείρουν μείζονα ζητήματα ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και των θεσμών και συνιστούν ανεπίτρεπτο περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών» και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν:

Υπάρχουν μηχανισμοί καταγραφής και ανάλυσης της πολιτικής συμπεριφοράς των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης;

– Πόσο νόμιμη είναι η δραστηριοποίηση τέτοιων κρατικών μηχανισμών και υπό ποιο καθεστώς ελέγχου λειτουργούν;

Πόσο συνάδει με το δημοκρατικό πολίτευμα και με τους κανόνες της δικαιοσύνης η προληπτική προσαγωγή πολιτών, που παραπέμπει σε συμπεριφορές ολοκληρωτικών καθεστώτων;

Θα δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους; Οψόμεθα.

(φώτο: Eurokinissi)

  • 59
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...