Η κυβέρνηση ΑΠΑΝΤΑ: Αυτά θα γίνουν για το Σκοπιανό

«Η ελληνική κυβέρνηση θα δίνει συνεχώς τη μάχη για την απάλειψη των στοιχείων που προσβάλλουν την ιστορία μας και τη μακεδονική ταυτότητα»,

τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του κόμματος «Ελληνική Λύση», για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών και τα προβλήματα αυτής της κακής συμφωνίας τώρα φαίνονται. Τώρα που προσπαθούμε να εφαρμοστεί και βλέπουμε καθημερινά πολλά περιστατικά, όπου κρατικοί φορείς της γείτονος παραβιάζουν συστηματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και επικαλέστηκε σημερινό περιστατικό από το Τόκιο, όπου «υπάρχει αρθρογραφία του επιτετραμμένου των Σκοπίων, στην οποία περιγράφει το έθνος ως ‘Μακεδονικό’, τη σχέση μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ιαπωνίας ως ικανοποιητική κ.ο.κ.».

«Όλα αυτά τα περιστατικά παραβίασης της Συμφωνίας προσπαθούμε, και να τα αναδείξουμε και να τα αντιμετωπίζουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και, για όσους κατηγορούν το υπουργείο για αδράνεια, απάντησε ότι «μόνο την τελευταία εβδομάδα, δύο φορές, έχουν γίνει διαβήματα με πολύ συγκεκριμένα θέματα, που παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και είναι διαβήματα και προς τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση, πως «αν σήμερα ήταν άλλη η κυβέρνηση, αν συνέχιζε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε από όλα αυτά δεν θα γινόταν. Καμία πίεση για την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων και όλων των στοιχείων του εξαρχαϊσμού της γείτονος».

«Όταν λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν σημαίνει ότι γίναμε υπέρμαχοι μιας κακής συμφωνίας, θέλουμε όμως να προχωρήσει με ταχύτητα η αφαίρεση όλων των συμβόλων που προσβάλλουν την ιστορική μας κληρονομιά, που προσβάλλουν τη μακεδονική μας ταυτότητα – και τη δικιά μου μακεδονική ταυτότητα – και προσβάλλουν την ιστορία μας» είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με μία περίεργη πλειοψηφία, έκανε τη χώρα μας να χάσει τα διπλωματικά της όπλα αφού έχασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία όριζε ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η γείτονα θα ονομάζεται πΓΔΜ και έχασε το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο που ήταν η είσοδος στο ΝΑΤΟ».

Ο αναπληρωτής υπουργός όμως περιέγραψε πώς θα κινηθεί εφεξής η κυβέρνηση. «Σήμερα και στα πλαίσια της αργής – που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι – πορεία προς την ΕΕ, θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία με τα οποία θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή τη συμφωνία.

Αλλά σήμερα θα δώσουμε τη μάχη για την εφαρμογή της, ώστε να σταματήσουν να ονομάζονται Μακεδόνες, να σταματήσουν να λένε τα κρασιά τους Μακεδονικά, να σταματήσουν να λένε το Μουσείο τους Μακεδονικό, αλλά να αποκτήσουν επιτέλους ταυτότητα «Βόρειο- Μακεδόνων», να σταματήσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου να ονομάζονται έτσι όπως θέλουν να ονομάζονται. Και να είναι σαφές ότι αυτά ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορική κληρονομιά της ένδοξης μεγάλης Μακεδονίας», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

ΥΓ: Επί της ευκαιρίας, σας θυμίζουμε πως η Συμφωνία δεν μπορεί να καταργηθεί αλλά μόνο να βελτιωθεί όπου αυτό είναι δυνατό (θυμηθείτε ΕΔΩ).

(φώτο: Eurokinissi)