Η Ελλάδα έπεσε στην «παγίδα» της απλής αναλογικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί ο νέος εκλογικός νόμος να υπερψηφίστηκε χθες, ωστόσο η ζημιά έγινε.

Με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νέος εκλογικός νόμος ωστόσο δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως η Ελλάδα θα βιώσει για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση το σύστημα της απλής αναλογικής που εκ των πραγμάτων βασίζεται στην δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων.

Είναι σχεδόν δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές , όποτε κι αν αυτές γίνουν, πρόκειται να συνοδευτούν από πολιτική αστάθεια, μιας και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα.

Η αυτοδυναμία καθίσταται απαγορευτική για το πρώτο κόμμα, αφού αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πλησίον του 50% (!!), ποσοστά που δεν συναντούσαμε ούτε στις εποχές προ κρίσης.

Τα σενάρια για το πως θα «καεί» όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για την χώρα η απλή αναλογική είναι πολλά.

Το επικρατέστερο εξ αυτών θέλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταφεύγει αναγκαστικά σε διπλές εκλογές, ίσως ακόμη και πριν το 2023, με το ρίσκο όμως της μεγάλης απώλειας ποσοστών (σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές) πάντα να υφίσταται.

Έτσι ουσιαστικά η χώρα θα συρθεί σε μία τουλάχιστον αχρείαστη κάλπη, από την οποία δεν θα προκύψει καμία ισχυρή κυβέρνηση ικανή να κυβερνήσει τον τόπο.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί