• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελλάδα αλλάζει: Δημιουργείς προβλήματα; ΕΞΩ από τη χώρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα αλλάζει: Δημιουργείς προβλήματα; ΕΞΩ από τη χώρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις,

η κυβέρνηση φέρνει εσπευσμένα, το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο ελπίζει να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση και κατ επέκταση στην επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται «με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται μια σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παροχή διεθνούς προστασίας, καθώς συστηματοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων, που διέπουν την αναγνώριση και το καθεστώς των πολιτών τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών, ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, το καθεστώς των προσφύγων ή των ατόμων που δικαιούνται επικουρική προστασία, την υποδοχή των ανωτέρων αιτούντων, τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας καθώς και την διαδικασία παροχής δικαστικής προστασίας».

Τι αλλάζει: Από τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που οι μετανάστες κατά την υποδοχή ακόμα, δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, αυτομάτως ορίζεται πως δεν επιθυμούν τη λήψη ασύλου στη χώρα μας και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.

Επίσης, μετά την καταγραφή, αν και πάλι δείχνουν να μην συμμορφώνονται τότε η αίτησή τους, εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών διότι συνεπάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους.

Μια ακόμη αλλαγή, προβλέπει πως αν κανείς παραβιάσει τους όρους και κανόνες λειτουργίας των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και εν συνεχεία την έξοδό του από αυτά και εννοείται και από τη χώρα.

Μια ακόμη σημαντική ενέργεια της ΝΔ είναι η τροποποίηση της έννοιας της ευαλωτότητας, την οποία χρησιμοποιούσαν πολλοί οικονομικοί μετανάστες για να αιτηθούν άσυλο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αυστηροποιείται και απαλείφεται μεταξύ των άλλων το «μετατραυματικό στρες» ως αιτία διεκδίκησης ασύλου.

Με λίγα λόγια, το καθεστώς πλέον γίνεται πιο αυστηρό και όποιος δημιουργεί προβλήματα θα βλέπει το «κατώφλι» της εξόδου από τη χώρα.

Σίγουρα τα παραπάνω μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά σε πρώτη φάση από το τίποτα καλό είναι και αυτό. Το μη χείρον, βέλτιστον.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •