• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η «εκδίκηση» της Νέας Δημοκρατίας στα «μικρά δεξιά κόμματα» – Πόσοι «έπιασαν» τι έγινε χθες στην Βουλή; (ΒΙΝΤΕΟ)

Η «εκδίκηση» της Νέας Δημοκρατίας στα «μικρά δεξιά κόμματα» – Πόσοι «έπιασαν» τι έγινε χθες στην Βουλή; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάταιες οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Χθες η Βουλή αποφάσισε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τι είχε συμβεί παλαιότερα με αυτήν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την βοήθεια μικρών δεξιών κομμάτων (ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) απέτρεψαν την εκλογή του τότε υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα, οδηγώντας την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες έφεραν στην εξουσία την Αριστερά και όσα επακολούθησαν.

Πλέον, με την αλλαγή του άρθρου 32 του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την κήρυξη πρόωρων εκλογές, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αριστεράς.

Ειδικότερα: Με την νέα διάταξη ισχύει ό,τι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος, δηλαδή, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο οι προτάσεις των κομμάτων ήταν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, κάτι που αξιοποίησε η ΝΔ, προκειμένου η Ελλάδα να έχει σταθερή κυβέρνηση και να μην προκαλούνται εκλογές από μη ουσιαστικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα:

  • ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε λύση έξι ψηφοφοριών, όλες με αυξημένη πλειοψηφία και έπειτα εκλογή του από τους πολίτες.
  • Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε ψηφοφορίες για ένα ολόκληρο έτος με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Αν αυτές απέβαιναν άκαρπες, παράταση της θητείας του Προέδρου για ένα έτος και νέα ψηφοφορία αυτή τη φορά με 160 βουλευτές.
  • Το ΚΚΕ διαφώνησε ριζικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ η Ελληνική Λύση θέλει απευθείας εκλογή προέδρου. Τέλος, το ΜεΡΑ25 πρότεινε εκλογή του Προέδρου από διευρυμένο κληρωτό εκλεκτορικό σώμα.

Αυτή την φορά μικρά δεξιά κόμματα δεν θα έχουν την ευκαιρία να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μέσω της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Μα κάποιος θα πει οι ΑΝΕΛ, για παράδειγμα, είναι εκτός Βουλής. Είναι;

ΦΩΤΟ euurokinissi