Η διακαναλική συνέντευξη, του Σταύρου Θεοδωράκη

Η διακαναλική συνέντευξη, του Σταύρου Θεοδωράκη

Απαντήσεις για όλους και όλα έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, στο “Θέατρο 104” στην περιοχή του Γκάζι.
Τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κατερίνα Μπακογιάννη.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε:
Για την Παιδεία και τους νέους
Καμία χώρα δε βγήκε απ’ την κρίση χωρίς να επενδύσει στην Παιδεία και στους νέους. Θέλουμε μια ανοιχτή παιδεία και ευκαιρίες στους νέους, ώστε να μην είναι η Ελλάδα μια χώρα συνταξιούχων.
Πιστεύω θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική πολιτική για να κρατήσουμε τους νέους.
Χρειάζεται ένα προβάδισμα στους πολιτικούς που κουβαλάνε νέες απόψεις και όχι σε αυτούς που κουβαλάνε τις αρρώστιες του παλιού συστήματος.
Για τις ευρωεκλογές
Οι δημοσκοπήσεις του Σαββάτου που μας δείχνουν 2,5% με ανώτερη τιμή 3,9%, είναι η αρχή της αντιστροφής.
Το Ποτάμι θα είναι η έκπληξη των εκλογών, η θετική έκπληξη, γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι μια ψύχραιμη, σοβαρή ευρωπαϊκή φωνή, πρέπει να έχει λόγο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Από τους 500.000 πολίτες που έφυγαν από τη χώρα στην κρίση, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λιγότεροι από 15.000, διότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι της γραφειοκρατίας και της κομματίλας.
Μέχρι τώρα μιλούσαν οι κομματικοί στρατοί. Τις επόμενες μέρες θα μιλήσουν οι πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι σε κομματικά σχήματα.
Είναι προσβολή για την ευρωπαϊκή ιδέα να λένε πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, ότι οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο’ ημίχρονο μιας τελικής μάχης.
Οι πολίτες να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε μπορεί και να επιβραβεύσουν τους υπουργούς του παρελθόντος.
Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να πορευτούν ως μια χώρα ειρήνης της Ευρώπης, επιλέγοντας ευρωπαϊκές λύσεις και όχι ντεμί και “ναι μεν αλλά” Ευρωπαίους.
Δεν είμαστε με κανένα τρόπο με τον κ. Bέμπερ και νομίζω ότι ήταν ένα λάθος του κ. Μητσοτάκη, που πρόβαλλε τόσο πολύ τη λύση Βέμπερ.
Βλέπουμε συνεχώς τελευταία τη ΝΔ με εθνικιστικές της εξάρσεις. Τα ακραία εθνικιστικά είναι πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό όραμα.
Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες πρέπει να στείλουν τους αληθινούς Ευρωπαίους στην Ευρώπη.
Να γίνει ξεκάθαρο πόσο απομακρυνόμαστε από αυτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον κ. Βέμπερ ως ηγέτη της Ευρώπης.
Ο κ. Βέμπερ είναι αντίθετος στο να υπάρξει ένα Ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που είναι κόντρα στην εθνική γραμμή.
Δεν αρκεί το μπράβο. Πρέπει να θυμηθείς την Κυριακή να επιλέξεις το Ποτάμι και να το ρίξεις στην κάλπη. Αγαπάς το Ποτάμι; Απόδειξη.
Το Ποτάμι θα υποστηρίξει τις προτάσεις της Αναγέννησης του προέδρου Μακρόν που οδηγούν σε μια αναγέννηση της Ευρώπης.
Ενιαίο αμυντικό δόγμα στην Ευρώπη και φορολογική δικαιοσύνη.
Πολλές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση λύνουν χρόνια προβλήματα της καθυστερημένης πολιτικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Για τις Πρέσπες και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή ποιο είναι το συμφέρον του κόμματός μου σ’ αυτή την υπόθεση, αλλά μόνο το συμφέρον της πατρίδας, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας.
Πετύχαμε να πάρουμε το όνομα πίσω, να αναγνωρίσουν ότι η αρχαία μακεδονική ιστορία είναι υπόθεση των Ελλήνων και να δυναμώσουμε τις σχέσεις με τους συμμάχους μας, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Όταν ήταν ο κ. Βέμπερ στη Νεμέα,είπε ότι «η Ευρώπη είναι πολύ θετική γι’ αυτή τη συμφωνία», ενώ ο κ. Μητσοτάκης απολογούμενος είπε «σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν και μικρές διαφορές». Είναι μικρή διαφορά οι “Συμφωνία των Πρεσπών;”.
Ενισχύθηκαν οι δεσμοί αλληλεγγύης με τους συμμάχους, κάτι που αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, υποκύπτοντας στο πρόσκαιρο κομματικό όφελος.
Το ευρωπαϊκό όραμα, θέλει συνεργασία στα Βαλκάνια και να μην υπάρχει διείσδυση των Ρώσων και των Τούρκων.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα δύναμη στα Βαλκάνια.
Πρέπει να υπάρξει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Αρχηγούς των Κομμάτων, οι οποίοι θα πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα στα εξοπλιστικά προγράμματα, στην άμυνα, στις σχέσεις με τις γειτονικές μας χώρες και κυρίως με τον εξ ανατολών γείτονά μας.
Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τα σπίρτα και αυτό είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή.
Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ζήσουν μαζί και να αποφασίσουν μαζί να εκμεταλλευτούν τους πόρους από κοινού.
Είναι σωστή η πολιτική του κ. Αναστασιάδη που κάνει τις γεωτρήσεις σε συμμαχία με δυτικές δυνάμεις.

Για τις συνεργασίες
Οι όποιες αποχωρήσεις έγιναν από το Ποτάμι δεν είχαν σχέση με τις ιδέες αλλά με την ακατανίκητη έλξη που ασκεί σε κάποιους η καρέκλα.
Το Ποτάμι, σύμφωνα με το Συνέδριο του, πιστεύει στην ανάγκη μια πολιτικής αλλαγής και στην ανάγκη να υπάρχει μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή σύγχρονη κυβέρνηση.
Συνεργασίες, ναι, σε φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή κατεύθυνση, αλλά με το Ποτάμι αντίβαρο σε αυτούς που σκέφτονται ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος.
Δεν συμμετέχουμε στην τελευταία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως προοδευτικός και ενωτικός.

Θέλουμε καθαρά μοντέλα στην πολιτική. Το ότι είμαστε σε κάποια στιγμή σύμμαχοι για να λύσουμε ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκές επιταγές, για να επανέλθουν οι κακές πολιτικές του παρελθόντος.
Υπερασπιζόμαστε τη μεγάλη κατεύθυνση, αλλά και τη σύγχρονη πολιτική που λέει εάν σήμερα σου δίνεται η δυνατότητα να διορθώσεις ένα πρόβλημα στη χώρα σου, το διορθώνεις, ακόμη κι αν ο άλλος είναι ο κακός.
Δεν έχουμε ψυχολογικά τραύματα από παιδιά. Ξέρουμε ότι και ένας αντίπαλος μπορεί να πει κάτι σωστό.
Εμείς δεν κρατάμε μούτρα, ούτε θα συμπεριφερθούμε σαν τα κακά παιδιά στα γήπεδα που παίρνουν τη μπάλα και φεύγουν.
Είναι σημαντικό να φύγει το αγκάθι της απόλυτης απλής αναλογικής. Ένα τυφλό αναλογικό σύστημα σαν κι αυτό που έχει προτείνει και ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαλυτικό για το πολιτικό σύστημα. Να μη διασπαστεί το πολιτικό σύστημα σε τόσα πολλά μικρά κομμάτια που θα είναι σαν ένα βάζο που δε θα μπορέσει ποτέ να ξανακολλήσει.
Ένα σύγχρονο Κόμμα δεν μπορεί να απαντήσει στα διλήμματα του φθινοπώρου του 2019 με τις θέσεις του χειμώνα του 2019.
Οι πέντε προτεραιότητες για μια κυβερνητική συνεργασία είναι: Πρώτα οι νέοι, έξω τα Κόμματα, μπροστά το περιβάλλον, ναι στη διαφορετικότητα, σεβασμός στα δικαιώματα του άλλου.

Για την Αυτοδιοίκηση: Είναι προσβολή και πισωγύρισμα να χρωματίζονται κομματικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Στηρίζουμε Δημάρχους που προέρχονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημάρχους ακομμάτιστους που απαντούν στα προβλήματα της κάθε περιοχής.
Ήταν αποτυχημένη η θητεία της κ. Δούρου αφού δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε δύο μεγάλες στιγμές για την Περιφέρεια. Δεν μπόρεσε, στο Μάτι και στη Μάνδρα, να αντιπροσωπεύσει έναν αποφασισμένο και αποτελεσματικό μηχανισμό.
Οι Περιφέρειες είναι σήμερα, τροχονόμοι χρημάτων.
Είναι καταστροφικές οι συνέπειες του μοντέλου «απλή αναλογική» στους Δήμους.
Για το κομματικό κράτος: Το Ποτάμι στις πιο δύσκολες στιγμές για το πολιτικό σύστημα, τοποθετήθηκε σε απόσταση από τα άλλα κόμματα, παίρνοντας τολμηρές αποφάσεις, προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα ένα ατέλειωτο κομματικό γήπεδο.
Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε κι εμείς ένα κόμμα που θα προσπαθήσει να ερμηνεύει όλα τα πράγματα της δημόσιας ζωής με βάση την κομματική του ταυτότητα.
Είχαμε τα γαλάζια, είχαμε τα πράσινα παιδιά, προστέθηκαν – γιατί λεφτά υπάρχουν από ό,τι φαίνεται- και τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο.
Η απόλυτη προτεραιότητα της χώρας είναι ένα μη κομματικό Δημόσιο, χωρίς γαλάζια, πράσινα και πορτοκαλί παιδιά.
Τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τους εν αναμονή διευθυντές που τους βλέπουμε να έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζουν θέσεις;
Θα αφήσουμε το Δημόσιο στα χέρια των αξιόλογων στελεχών του ή θα το καπελώνουμε συνεχώς με τα κομματικά μας στελέχη;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αξιολογούνται από ανεξάρτητες Αρχές και όχι από το γραφείο του Υπουργού, και αν δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους θα πρέπει ν’ απομακρύνονται,
Θέλουμε ένα νέο Δημόσιο, μικρότερο, αποτελεσματικότερο και χωρίς δερβέναγα από το κόμμα που εκείνη τη στιγμή κυβερνά.
Για την οικονομία: Κάποια από αυτά τα μέτρα είναι κλεμμένα από το Ποτάμι και από τη ΝΔ και κάποια στιγμή έπρεπε να γίνουν.
Δέκα μέρες πριν τις εκλογές “ανοίγω το πορτοφόλι και αρχίζω και μοιράζω”. Πράγματα πρόχειρα και τελικά άδικα για ένα τμήμα της κοινωνίας, για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.
Δε μπορεί σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει το 60% των χρημάτων που βγάζει στο κράτος. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι ότι μέχρι 40% να είναι οι φόροι και οι εισφορές.
Τα κρυμμένα λεφτά είναι στο Δημόσιο και θα έλθουν εάν απαλλαχθεί το Δημόσιο από ένα τμήμα του, που είναι καθαρά πολιτικό, κομματικό και καθαρά γραφειοκρατικό.

Για το Ποτάμι: Ένα σύγχρονο Κόμμα δεν μπορεί να είναι οχυρωμένο στις παλιές ιδεολογίες, σε κείμενα που έχουν γραφτεί δυο αιώνες πριν.

Η ταυτότητα του Ποταμιού είναι ένα σύγχρονο Κίνημα που δεν είναι περιχαρακωμένο ιδεολογικά και απαντά στα επίκαιρα προβλήματα τα οποία λύνονται με σύγχρονη σκέψη.
Είναι ένα Κόμμα πολιτικής και όχι ιδεολογικής συμφωνίας.

Η διάψευση των υποσχέσεων, η επιβεβαίωση ότι όλα στην πολιτική των Κομμάτων εξουσίας κρύβουν ψέματα, θα πρέπει να ήταν αρκετός λόγος για να φτάσει ο κόσμος στο Ποτάμι.

Αν τους αφήσουμε μόνους και πανίσχυρους η ζωή μας θα είναι ένας συνεχής εμφύλιος πόλεμος, με τους πολιτικούς να μην βλέπουν καμία χαραμάδα συνεννόησης.

Τι κερδίζουν οι πολίτες από αυτές τις διαμάχες, από αυτές τις συνεχείς εμφύλιες συρράξεις;
Αυτές οι σκέψεις νομίζω ότι θα ήταν αρκετές για τους πολίτες για να ψηφίσουν μια σύγχρονη δύναμη.

Η πορεία του Ποταμιού με νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές το καλοκαίρι, το φθινόπωρο στις εθνικές εκλογές, θα είναι μια πορεία αυτόνομη.

Το Ποτάμι δεν έχει ιστορία στο πολιτικό σύστημα, δεν έχει, λοιπόν, κομματικό στρατό. Έτσι οι πολίτες συσπειρώνονται στο Ποτάμι τις τελευταίες μέρες.
Εμείς λέμε ότι τα σύγχρονα προβλήματα λύνονται με σύγχρονη σκέψη και όχι με παλιά κείμενα.

Άρα το Ποτάμι θα επιμείνει ότι δεν θα είναι περιχαρακωμένο ιδεολογικά. Είναι ένα Κόμμα πολιτικής συμφωνίας και όχι ιδεολογικής συμφωνίας. Έτσι θα πορευτούμε γιατί πιστεύω αυτά είναι τα αναγκαία για την κοινωνία.

Το Ποτάμι είναι αντίβαρο σε αυτούς που σκέφτονται ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος.

Για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ: Όλοι είπαν ψέματα και δεν ήταν ψέματα χωρίς κόστος. Ήταν ψέματα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός.
Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ότι το ψέμα του 2015 του κ. Τσίπρα μας στοίχισε κάποια δισεκατομμύρια.

Η τελευταία σύγκρουση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, δεν ήταν τυχαία ήταν προγραμματισμένη από τα κομματικά επιτελεία και των δύο.

Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα βρήκε έκφραση στην κυβέρνησή του κ. Τσίπρα, μέσω του κ. Καμμένου.

Αυτή η εθνικιστική έξαρση που έχει πιάσει τη ΝΔ, γιατί πιστεύουν ότι θα κερδίσουν την ψήφο όλων των ακραίων στοιχείων, είναι λάθος.

Οι βουλευτές της Ν.Δ μαζί με εκείνους της Χρυσής Αυγής ψήφισαν από κοινού να μην ανοίξουν περάσματα από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Τσίπρας του έχει τελειώσει η ιστορία με το Ιράν, με τη Ρωσία, με τη Βενεζουέλα και έχει γίνει Ευρωπαίος. Για πόσο καιρό; Πρόσκαιρα και μετά θα βρει ένα άλλο όχημα λαϊκισμού για να καβαλήσει, κόντρα πάλι στην Ευρώπη;

Οι φίλοι από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν τέτοια πρόσδεση με το παρελθόν τους, γοητεύονται τόσο από την εικόνα τους στον καθρέφτη, που δεν θέλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω, θέλουν να είναι παντού μπροστά, χωρίς καμία αυτοκριτική.

photo:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...