• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η αριστερά στήριξε ανοικτά την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας στην Ευρωβουλή – Εξηγήσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ζητά η ΝΔ

Η αριστερά στήριξε ανοικτά την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας στην Ευρωβουλή – Εξηγήσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ζητά η ΝΔ

Το ψήφισμα που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, με τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να προβαίνουν σε μία αδιανόητη κίνηση.

Εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ζητά με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από το «μπλόκο» ψηφίσματος ενός ψηφίσματος που θα καταδίκαζε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι προηγήθηκε

Θυμίζουμε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκφράζεται από κατεξοχήν κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. και στο οποίο ανήκει η Ευρωομάδα της ΝΔ, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών με σκοπό μία «πανευρωπαϊκή πολιτική απάντηση» ενάντια στην Άγκυρα.

Ωστόσο τόσο η παράταξη της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), όπου ανήκουν οι Ευρωβοουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εκείνη των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), που ανήκουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μπλόκαραν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για ένα κοινό ψήφισμα που θα καυτηρίαζε την επαναλαμβανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων κατά του Ελληνισμού.

Την αδιανόητη αυτή ενέργεια είχε καυτηριάσει στις 2 Ιουλίου με ανακοίνωσή του στο twitter το ΕΛΚ:

«Είμαστε έκπληκτοι που η αριστερά και η άκρα αριστερά μπλόκαραν ένα ψήφισμα που καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κ.Ο. της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο

«Κατανοούμε την αγωνία και ανησυχία των εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να δικαιολογήσουν την αρνητική στάση GUE/NGL & S&D στην πρόταση του ΕΛΚ για έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντί να απολογηθούν για τη στάση που κράτησαν στη Διάσκεψη των Προέδρων προσπαθούν να θολώσουν την πραγματικότητα με ένταση, κραυγές και παραποίηση των γεγονότων.

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η πρόταση ψηφίσματος του ΕΛΚ, αφού υποτίθεται ότι και αυτά τα δύο κόμματα την στήριζαν, δεν πέρασε; Στο αμείλικτο αυτό ερώτημα, η απάντηση είναι ότι οι εκπρόσωποί τους δεν την ψήφισαν. Το γεγονός αυτό θα πρέπει ιδιαίτερα να τους προβληματίσει, γιατί αν πράγματι ισχύουν όσα ισχυρίζονται, τότε αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία επιρροή στις ευρωπαϊκές ομάδες που ανήκουν, αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία, που έθεσε το θέμα στο ΕΛΚ και με πρωτοβουλία του οποίου συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Κατανοούμε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι το ΕΛΚ ανταποκρίνεται και υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις σε αντίθεση με τις δικές τους ευρωομάδες.

Οφείλουν λοιπόν οι εκπρόσωποι της GUE/NGL & S&D να απαντήσουν στην ανακοίνωση του ΕΛΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά για να χρησιμοποιούνται εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες κι εμείς, σε αυτόν τον κατήφορο που επέλεξαν, δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Όσον αφορά στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων που τολμά να επικαλεστεί κάποιος, ξεκαθαρίζουμε ότι είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Ιουνίου όπου η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει.

Ωστόσο, αιφνιδίως, η συνάντηση αυτή μετατέθηκε για τη Δευτέρα, όπου ο εκπρόσωπός μας δεν μπορούσε να παραστεί».

(φωτο:screenshot)