Η ανακοίνωση των οικολόγων πράσινων για την έξοδο, από τα μνημόνια

Πρόσκαιρη και εύθραυστη αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές προτεραιότητες.

Η σημερινή ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί ως επιτυχία αλλά και όρος για να προχωρήσει η χώρα μας σε μια αληθινά επόμενη μέρα.

Για τους Οικολόγους Πράσινους η επιτυχία πιστώνεται στην Κυβέρνηση αλλά κυρίως σε όλους τους κατοίκους της χωρας, που χάσαμε τις δουλειές μας, που είδαμε το εισόδημά μας να μειώνεται, που ξενιτευτήκαμε, που ζήσαμε να υποβαθμίζονται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Σε μας, που υποστηρίξαμε τις θετικές αλλαγές και ανεχτήκαμε τις πάμπολλες οδύνες των Προγραμμάτων στήριξης. Αλλά που κυρίως προκρίναμε τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευρωπαϊκή προοπτική από την αγανάκτηση, τον θυμό και την απελπισία, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό.

Η σημερινή επιτυχία θα αποδειχθεί όμως πρόσκαιρη και εύθραυστη αν δεν αλλάξει η πολιτική νοοτροπία που μας έφερε έως εδώ. Αν δεν προτάξουμε τα κοινά κοινωνικά αγαθά από τον εύκολο ιδιωτικό πλουτισμό, στην παραγωγή από την προσοδοθηρία, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πιο αδύναμων από εκείνα των ισχυρών λόμπυ και των προνομιούχων του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Αν δεν αποκτήσει βάρος στις αποφάσεις μας το νέο, οικολογικό πρότυπο για το πώς δημιουργούμε μια βιώσιμη οικονομία, πώς εργαζόμαστε, πώς μετακινούμαστε, πώς τρεφόμαστε, πώς ζούμε. Με σεβασμό στη φύση, τους ανθρώπους, τις επόμενες γενιές, τα ζώα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» με ηρεμία, υπευθυνότητα, και εποικοδομητικές προτάσεις με την αρωγή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη οικογένεια του οποίου ανήκουν. Παρέμειναν σταθεροί στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας διατηρώντας το όραμα τους για μια άλλη Ευρώπη, την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας μας, στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των αδικημένων. Επέλεξαν να γίνουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Θα συνεχίσουν να το πράττουν υποστηριζόμενοι από τους πολίτες, από όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα πολλαπλά αδιέξοδα των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Από όσες και όσους θέλουν μια Ελλάδα δημοκρατική, ευρωπαϊκή, παραγωγική, αλλά κυρίως βιώσιμη. Για τη σημερινή μέρα η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου δήλωσε: «Η επόμενη μέρα των μνημονίων πρέπει και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς την αληθινή βιωσιμότητα: περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα επιμείνουν παρόντες και παρούσες, σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλά και στα ευρωπαϊκά πλαίσια».

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης πρόσθεσε: «Η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία βιώσιμη οικονομία. Τα λάθη και οι ασύδοτες πολιτικές του παρελθόντος που γονάτισαν την οικονομία στον βωμό των πρόσκαιρων μικροπολιτικών επιδιώξεων και της υπερχρέωση των επόμενων γενιών δεν θα πρέπει ποτέ να επαναληφθούν. Πρέπει όμως ακόμη να γίνουν πολλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνδράμουν θετικά σε αυτήν την προσπάθεια»

Η εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu