• Αρχική
 • Άρθρα
 • ΚΟΜΜΑΤΑ
 • Η αλήθεια για τις εθνικές εκλογές και την Μακεδονία – Τα δεδομένα που όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αλήθεια για τις εθνικές εκλογές και την Μακεδονία – Τα δεδομένα που όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Φούντωσαν τα σενάρια τις τελευταίες ώρες που θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται δήθεν στην προκήρυξη εθνικών εκλογών ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών.

Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να μιλήσουν και για δύο συγκεκριμένες Κυριακές του Μαρτίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ημέρες άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αναζωπύρωση των εκλογικών σεναρίων έπαιξαν οι “εμπρηστικές” δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες, όπως θα δούμε παρά κάτω δεν είναι «εμπρηστικές» αλλά αληθινές, καθώς τα λεγόμενά του επιβεβαιώνονται από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Απλά μέχρι να κυρωθεί, έπρεπε να «κρύβει λόγια», πράγμα το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο, διότι πρέπει να διαβεβαιώσει το «αντιδραστικό» εσωτερικό της χώρας του, πως όλα βαίνουν καλώς για αυτούς, όπως άλλωστε συμβαίνει.

 Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θέλει να κάνει εκλογές ο Α.Τσίπρας.

Αυτό που μπορούμε όμως να σας σκιαγραφήσουμε με απλά λόγια είναι το τι ισχύει με την «Συμφωνία των Πρεσπών» και τις εκλογές.

Έχουμε και λέμε:

Αν γίνουν εκλογές χωρίς να έχει κυρωθεί η Συμφωνία από την Βουλή, τότε ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει (εφόσον θέλει η ψήφος του να έχει κυβερνητικό αντίκτυπο) μεταξύ:

 1. ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι, ως γνωστόν, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
 2. Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα κυρώσει την Συμφωνία και θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση από την αρχή.

Αν γίνουν εκλογές, έχοντας κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, τότε, η επόμενη κυβέρνηση θα βρει απέναντί της μία Συμφωνία, ένα Μνημόνιο, το οποίο θα έχει κυρωθεί νομικά από δύο πλευρές.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως νομικά δεν θα μπορεί να καταγγελθεί, αν δεν συμφωνήσουν σε αυτό και οι δύο πλευρές που την έχουν υπογράψει. Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ αποκάλυψαν την άβολη, για την κυβέρνηση, αλήθεια.

Θυμίζουμε τις προχθεσινές δηλώσεις του:

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα».

Με την Συμφωνία των Πρεσπών, αν αυτή κυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή, άπαξ και, επί παραδείγματι, ανοίξει ένα φροντιστήριο «μακεδονικής γλώσσας», ουδείς θα μπορεί να το καταγγείλει, καθώς θα ισχύει πλέον νομικά πως η Ελλάδα έχει αποδεχτεί «μακεδονική γλώσσα». Αυτό ισχύει εξίσου για αντίστοιχες οργανώσεις, εντός Ελλάδας, που θα πρεσβεύουν την «μακεδονική εθνότητα».

Άρα λοιπόν, εκείνοι που θα κληθούν να στηρίξουν την κυβέρνηση στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουν πλέον κατά νου πως με τις δηλώσεις Ζάεφ, έγινε ξεκάθαρο τι ακολουθεί.

Όποιος λοιπόν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό και ήδη βουλευτές άλλων κομμάτων που έλεγαν πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση, έχουν μπει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, καθώς λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές συνέπειες.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γιώργος Αμυράς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της στάσης του κόμματος.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Σπύρος Λυκούδης, γεγονός που μαρτυρά τον σκεπτικισμό μεταξύ των ευάριθμων βουλευτών του κόμματος απέναντι σε μια συμφωνία που είχαν πει ότι (κατά πλειοψηφία) θα ψηφίσουν, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το κόμμα και τον κ. Θεοδωράκη να επανεξετάσουν την θέση τους.

Όσο για τους ΑΝΕΛ, τα πολιτικά περιθώρια στενεύουν.

Τελικά ο «σύντροφος» Ζάεφ έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την Συμφωνία των Πρεσπών και αναγκάζοντας ακόμα και τον Νίμιτς να παρέμβει.

Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, αν φυσικά οι εκλογές γίνουν πριν αυτή η Συμφωνία οδηγηθεί στην Βουλή των Ελλήνων. Ωστόσο, ακόμα και να την φέρουν στο Κοινοβούλιο, στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά σίγουροι πρέπει να είναι σε σχέση με το αν θα μπορέσουν τελικά να την περάσουν. Ή μήπως είναι σίγουροι;

Ένα είναι το βέβαιο: Οι κομματικοί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ «δουλεύουν», για να καλύψουν επικοινωνιακά τα λεγόμενα Ζάεφ ή αυτά να ξεχαστούν με κάτι άλλο, ώστε η συμφωνία να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Όποιοι την ψηφίσουν ή στηρίξουν την κυβέρνηση για να την περάσει στην Βουλή, θα είναι υπόλογοι απέναντι σε όλους τους Έλληνες. Από τον ΠτΔ μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή.

 • 120
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...