• Αρχική
  • Άρθρα
  • Handelsblatt: «Το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσίπρα μυρίζει… εκλογές»

Handelsblatt: «Το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσίπρα μυρίζει… εκλογές»

Με αφορμή την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης η Handelsblatt σχολιάζει ότι αυτό απεύθυνεται κυρίως στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να πείσει τους παίκτες των χρηματαγορών, από τις οποίες η Ελλάδα θέλει να επαναχρηματοδοτηθεί από τον Αύγουστο.

Το σχόλιο της γερμανικής οικονομικής επιθεώρησης, που δημοσιεύει η Deutsche Welle έχει τίτλο «Το δίλημμα του Τσίπρα» και επισημαίνει:

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να ταξιδέψει με χαλαρή διάθεση στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης», καθώς «μετά από οκτώ χρόνια δράματος κανείς δεν έχει όρεξη να παρατείνει την ελληνική τραγωδία, προσθέτοντας μία ακόμη πράξη.

Όταν μάλιστα στην Ιταλία ίσως ανέβει πολύ σύντομα η αυλαία για την επόμενη τραγωδία.

Το ότι ο Τσίπρας μπορεί να προσδοκά επιείκεια φαίνεται και από το αποτέλεσμα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης: «προάγεται» απεφάνθησαν οι ελεγκτές, παρότι η Αθήνα υπολείπεται ακόμη μακράν στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».

Αλλά τότε πού έγκειται το δίλημμα; Η εφημερίδα εστιάζει στο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και υποστηρίζει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα «είναι ακόμη πολύ δύσκολο να αποβάλει τις ιδεολογικές παρωπίδες του.

Το αναπτυξιακό του σχέδιο απευθύνεται πρωτίστως στην (εκλογική) πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η κυβέρνηση υπόσχεται βελτιωμένο ελάχιστο μισθό και υψηλότερες κοινωνικές παροχές. Αυτό θυμίζει απαρχές προεκλογικού αγώνα.

Αντιθέτως οι ιδιωτικοποιήσεις, μία λέξη-κλειδί, εμφανίζονται μόλις δύο φορές στις 106 σελίδες του κειμένου. Αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να πείσει τους παίκτες των χρηματαγορών, στις οποίες η Ελλάδα θέλει να επαναχρηματοδοτηθεί από τον Αύγουστο».